Kalákában mentek borsót lopni a megélhetési bűnözők

Kéttucatnyian lopták a borsót Tiszavasváriban, egy bekerített ültetvényen, amikor mezőőrök tetten érték őket.

2020. 06. 20. 17:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatta ma az illetékes bíróság azt a két szabolcsi borsótolvaj fiatalt, akik két tucat társukkal mentek lopni egy veteményesbe, majd fenyegették, dobálták, szidták az őket tetten érő mezőőröket – közölte szombaton a Nyíregyházi Törvényszék.

A közlemény szerint a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója a csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban egyelőre július 20-ig rendelte el fiatalkorú B. K. és M. J. gyanúsítottak letartóztatását.

A megalapozott gyanú szerint a két fiatal férfi és 15-20 társa június 17-én délután Tiszavasváriban, egy veteményes kerítésén bemászott, illetve azt megkerülve bement egy földterületre azért, hogy onnan borsót lopjanak.

Két mezőőr – akik a termés megvédése érdekében arra járőröztek – felszólították őket a terület elhagyására.

Ekkor fiatalkorú B. K. gyanúsított hangosan kiabálva szidta a mezőőröket, uszította a társait, hogy lopjanak borsót és közben többször az egyik mezőőr felé köpött. M. J. gyanúsított egy műanyag csövet vett a kezében és társaival együtt folyamatosan fenyegette, a földön talált kövekkel, betondarabokkal dobálta a mezőőröket.

A borsótolvajok többsége, amikor meghallották, hogy a mezőőrök telefonon értesítették a rendőrséget, elmenekültek a helyszínről. A két fiatalkorút azonban elfogták a megérkező rendőrök.

A csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt akár nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság büntetésként.

Bár a gyanúsítottak büntetlen előéletűek, M. J. ellen korábban már volt büntetőeljárás vagyon elleni bűncselekmény – szintén lopás – miatt. A bíróság döntése szerint fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének vagy összebeszéléssel megnehezítenék a bizonyítást, ezért elrendelte letartóztatásukat.

A letartóztatott gyanúsítottak borsótolvaj társait eddig nem sikerült azonosítani.

A nyomozási bíró végzése nem jogerős, a gyanúsítottak védői fellebbezést jelentettek be ellene, ám ez nincs halasztó hatállyal, a gyanúsítottakat letartóztatták.

A helybéliek szerint a borsótolvajok a város szegénynegyedéből jöhettek, és tipikus megélhetési bűnözők, akik már korábban is leszedték más termését, gyümölcsét, akár a zárt udvarokba, kertekbe fényes nappal bemászva. A rendőrség továbbra is keresi a két letartóztatott bűntársait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.