Börtönbe kell mennie a volt MVM-vezérnek

Kocsis István, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatója és tanácsadója kegyelemért fordult Áder Jánoshoz. A tét öt, illetve három év jogerősen kiszabott börtönbüntetés. Köztársasági elnök azonban csak rendkívül ritka esetekben, alaposan megindokolt ügyekben él a kegyelmi jogkör pozitív gyakorlatával: 2017-ben 673 kérelemből mindössze 11-et hagyott jóvá. Vagyis Kocsis jó eséllyel bevonul március elején a börtönbe.

2020. 02. 28. 12:26
Kocsis István; Kiss Ernő
A vezérigazgató ügyében tavaly született jogerős ítélet Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kegyelmi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz a tavaly novemberben jogerősen öt, illetve három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója, illetve a vádbeli időszakban tanácsadója, Szász András – erősítették meg lapunknak törvényszéki forrásból. A büntetés-végrehajtásnak mindenesetre nincs Kocsis István vagy Szász András nevű fogvatartottja – egyelőre.

A Népszava úgy tudja, Áder János már el is utasította Kocsis és Száz kegyelmi kérvényét, így Kocsisnak napokon belül be kell vonulnia büntetése letöltésére, illetve a beteg, hetvenéves Szász a tököli rabkórházban kezdi meg büntetése letöltését.

A vezérigazgató ügyében tavaly született jogerős ítélet
Fotó: MTI/Soós Lajos

A vonatkozó törvény szerint a kegyelem adása mindig egyedi, kiváltságos eset. A kegyelmi döntést a köztársasági elnök nem köteles indokolni, és döntése csak abban az esetben lesz hatályos, ha azt az igazságügyi miniszter ellenjegyzi. Alapvetően a kegyelmi döntések – legyen az elfogadó vagy elutasító – nem nyilvánosak, nem hirdetik ki őket sem a bíróságok, sem az ügyészségek honlapján, sem a Magyar Közlönyben, sem pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalos oldalán. A hozzáférhető statisztikai adatok azonban arról tanúskodnak, hogy a köztársasági elnök csak rendkívül ritka esetekben, alaposan megindokolt ügyekben él a kegyelmi jogkör pozitív gyakorlatával. Míg 2017-ben 673 kérelemből mindössze 11 kegyelmet hagyott jóvá, addig 2018. január–szeptemberig 405 kérelemből mindössze négyet.

Így Kocsiséknak valóban kicsi az esélyük az elnöki kegyelemre.

A Fővárosi Főügyészség hároméves nyomozás után, 2012-ben emelt vádat hat ember – köztük az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsis István, az MVM volt főtanácsadója, Szász András, valamint Kocsis István felesége – ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, ezzel több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek és az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek. A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés és több tanácsadói szerződés. A bűncselekményekhez a Szász András másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó off­shore céget is felhasználták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.