Börtönbe megy hét mackós

Kétéves eljárás után fejezték be egy páncélszekrényes sorozatbetörés nyomozati szakaszát.

2020. 07. 17. 12:59
Bűnügyi helyszín páncélszekrény
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többrendbeli minősített lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat hét Pest megyei férfi ellen a Kecskeméti Ügyészség. Az eljárás kétéves nyomozati szakaszát lezárva július 16-án bírói szakaszba került az ügy. A bűnbanda tagjai 2016 és 2018 májusa között Bács-Kiskun és Pest megyében, illetve Németországban követtek el betöréses lopásokat, amivel több mint kétszázmillió forintot zsákmányoltak. Páncélszekrényeket, széfeket (a tolvajnyelv szerint mackókat), lemezszekrényeket törtek fel vagy vittek magukkal. Volt, ahol csak pár ezer forint volt a zsákmány, volt ahol 25 millió.

Csurka Gyula rendőr alezredes és csapata, a Kecskeméti Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói 2018. május 16-án, egy időben hat különböző helyszínen csaptak le a a betörőbanda tagjaira. A nyomozók információi szerint a társaság számláját hatvannál is több betörés terhelte. A csapat városszéli telephelyeket szemelt ki, autójukat a célállomás közeli erdőben elrejtették, a kerítést kivágva vagy megbontva jutottak be az ingatlanokba. Feltörték a pénzt tartalmazó páncélszekrényeket, lemezkazettákat, de csak készpénzre utaztak. Cipőiket minden akció után elégették.

 

A helyszíneket egy táblagépen lévő GPS-alkalmazással választották ki arra is figyelve, hogy menekülési út is legyen a közelben és öt perc alatt autópályán lehessenek. A betörés előtti napokban feltérképezték a kiszemelt helyszínt, a bűncselekmények elkövetésekor a telefonjaikat nem vitték magukkal, nehogy a rendőrség be tudja mérni, hol használták a készülékeket. A bűnbanda tagjai leosztották egymás közt a feladatokat, volt, aki csak a terepszemlét, az előkészítést, voltak, akik csak a betörést intézték. Az úgynevezett figyelők adó-vevő készülékkel tartották a kapcsolatot a többiekkel, akik a széfek felnyitásában vállaltak főszerepet.

Külföldön vásárolt, külföldi rendszámú autókkal mentek betörni, állandóan váltva a kocsikat. A telephelyek irodáiban lévő kamerákat elmozdították vagy eltakarták és a betörések során mindig sötét ruhát, maszkot és kesztyűt viseltek. A zsákmányt, függetlenül attól, kinek mekkora szerepe volt a bűncselekményben, mindig egyenlően osztották szét. A hét vádlott jelentős értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt hosszú időre börtönbe fog vonulni. A törvény nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja ezt a jogsértést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.