Botka nehézsúlyú ellenfelet kapott

Bejelentette indulását a szegedi polgármester-választáson a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki független jelöltként kívánja megméretni magát. Nemesi Pál kijelentette: markáns gazdasági változást szeretne a csongrádi megyeszékhelyen. Ahhoz, hogy az elképzeléseit megvalósíthassa, várhatóan Botka Lászlót, Szeged regnáló polgármesterét kell legyőznie, aki körül az utóbbi években egyre több botrány robbant ki.

Magyar Nemzet
2019. 07. 05. 6:24
null
Független emberként vezetné ki Szegedet a jelenlegi politikai mocsárból Fotó: Délmagyar/Kuklis István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szakmai munkámban mindig is önálló voltam, nekem sosem mondták meg, mit tegyek, hiszen saját stratégiám van ahhoz, hogy megvalósítsam a kitűzött célokat. A jövőben is így teszek, ezért indulok el független jelöltként a szegedi polgármester-választáson – hangsúlyozta tegnap sajtótájékoztatóján a Délmagyar.hu tudósítása szerint Nemesi Pál. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: szegény, gádorosi családból származik, 1979 óta él Szegeden családjával, nagyon szeretik ezt a várost, olyannyira, hogy már szüleit is ideköltöztette. A család minden tagja saját cégükben, a Ferroép Zrt.-ben dolgozik.

– Az igaz, hogy a cégnek, amit menedzselek, milliárdos nagyságrendű megbízásai vannak, de én magam nem vagyok milliárdos, hiszen a javakat a cégben hagyjuk fejlesztésekre. Mindezt saját erőből, a család és a kollégáim közreműködésével értem el – szögezte le.

Nemesi Pál kiemelte: az még hátravan, hogy Szegedet felvirágoztassa, szerethetőbb és élhetőbb várossá tegye.

– Úgy vélem, ebből a politikai mocsárból, amelyben most áll a város, csak független ember vezetheti ki. Komoly gazdaságfejlesztési feladatokat kell végrehajtani, és mindenkit abba az irányba kell fordítani, hogy együtt építsük a városunkat, mert a versenytársainkhoz képest lemaradásban vagyunk, elvesztettük a vezető pozíciónkat – hangsúlyozta a független jelölt. Hozzátette: az elmúlt tizenhét évben nem történt komolyabb fejlesztés Szegeden, és ahhoz, hogy ezt a lemaradást ledolgozzák, változtatni kell. Kiemelte: azt szeretné, hogy Szeged gazdaságilag a legerősebb vidéki város legyen, ezzel együtt emelkedjenek a bérek és javuljon a komfort-érzet is.

– Célom, hogy a nyugdíjasok is jól járjanak, megfelelő munkahelyek biztosításával a gyermekeik, unokáik is itt maradnak. Előkészített területekre és szakképzett munkaerőre van szükség ahhoz, hogy a gazdaság fellendüljön. Az utóbbi biztosított, hiszen az egyetemi képzések színvonala nemzetközi mércével mérhető. Viszont aggasztó, hogy az egyetem és a város között milyen felszínes a kapcsolat – részletezte. Hozzátette: olyan szakmai háttérrel rendelkezik, amely által megoldódhat a harmadik híd megépítése és a parkolási probléma is a megyeszékhelyen, ehhez megalapozott pénzügyi tervet is készített.

Független emberként vezetné ki Szegedet a jelenlegi politikai mocsárból
Fotó: Délmagyar/Kuklis István

Az októberi önkormányzati választáson Nemesi Pálnak Szeged regnáló első emberét, az MSZP-s Botka Lászlót kell legyőznie, ha el akarja hódítani a város polgármesteri székét. Botka László 2002 óta áll a csongrádi megyeszékhely élén, és az első tizenöt évben viszonylag csendesen, botrányoktól többé-kevésbé mentesen vezette a Budapesttől és így a központi politikától is távol eső nagyvárost. Közben az MSZP-ben építgette magát, ami Gyurcsány Ferenc egyik legkomolyabb opponenseként nem ment könnyen. Ám később, amikor Gyurcsány kilépett a pártból, és megalakította a DK-t, már könnyebben érvényesülhetett, és 2014-ben a választmány elnöke lett. Ezt a pozíciót két évig tartotta meg, az MSZP 2016-os tisztújításán Hiller István váltotta a tisztségben.

A következő év májusában Botka Lászlót az MSZP miniszterelnök-jelöltjének választották, de ettől október 2-án, teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül visszalépett. A politikus azzal érvelt, hogy a pártját kívülről és belülről fúró erők miatt nem sikerült elérnie célját, hogy minden demokratikus ellenzéki erőt egy oldalra állítson. Botka Szeged polgármestere maradt, ám véget ért a csend, és megérkeztek a botrányok is, amelyek azóta is csak szaporodnak. Ezek nyomán Botka ellen nem, de jó néhány közvetlen munkatársa ellen eljárás folyik, többekkel szemben már első fokú ítélet született.

A szegedi parkolási perben a bíróság első fokon, tavaly felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Mózes Ervin azóta már nyugállományba vonult címzetes főjegyzőt, Solymos László időközben lemondott alpolgármestert és Kalmár Gábort, Botka kabinetfőnökét. Az ügyben október 31-én tartja a következő tárgyalást a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék, addig áttekintik a fellebbezéseket. A Szegedi Járásbíróság ugyancsak tavaly hozott ítéletet a Szeviép-ügyben, amely a társaság mindhárom egykori vezetőjét elmarasztalta első fokon: Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Ennek kapcsán a Fidesz akkor közleményt adott ki, amelyben mások mellett a szegedi polgármester felelősségét firtatta, és a Szeviép Zrt. vezéreit Botka László udvari beszállítóinak titulálta. A Szeviép-üggyel kapcsolatban folyik egy másik, egyesített eljárás is, a Központi Nyomozó Főügyészség szegedi osztálya vezető beosztású hivatalos személy által a kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt folytat nyomozást.

Megvan a soproni fideszes jelölt

Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsnok lesz a Fidesz–KDNP soproni polgármesterjelöltje az őszi önkormányzati választásokon – jelentette be tegnap a településen Kósa Lajos országgyűlési képviselő. A Fidesz–KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke arra kérte a soproniakat, hogy támogassák Farkas Ciprián polgármesterré választását, hiszen mögötte egy jól összeszokott csapat áll, és a jelölése konszenzuson alapult. Kósa Lajos méltatta a jelenlegi polgármester város érdekében végzett munkáját is.

– Sopron fejlődése magáért beszél, a település sokat köszönhet Fodor Tamásnak. A Fidesz terve, hogy ezen az úton megyünk tovább – tette hozzá a fideszes országgyűlési képviselő. Kósa Lajos az ellenzékről szólva a kohézió hiányát említette, és azt mondta, hogy őket legfeljebb a közös gyűlölet, a pénz- és hatalomvágy tartja egybe. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.