Botrányok és ballépések kísérik Karácsony Gergely kampányát

A több aspiráns indulása ellenére is bízik a győzelmében az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán Karácsony Gergely, aki biztos benne, hogy a szocialisták nem állnának be Kálmán Olga mögé a DK-s jelölt győzelme esetén. Tegnap a Fidesz bocsánatkérésre szólította fel a zuglói polgármestert, mert a XIV. kerület vezetője szerintük hazudott a kerületi önkormányzat gazdálkodását érintő adatigénylésük ügyében.

Forrás: MN2019. 06. 18. 6:30
null
A zuglói polgármester a szocialista Horváth Csaba (balra) és a DK-s Niedermüller Péter társaságában Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha megnyerem az előválasztást, 12 órám lesz rendet rakni Gyurcsány Ferencnél – jelentette ki tegnap Karácsony Gergely a 24.hu-nak, hozzátéve: továbbra sincs más választása, mint hogy száz százalékig megbízzon az egykori szocialista miniszterelnökben. Szavai szerint az, hogy több ellenzéki jelölt indul, jót tesz a mentális egészségének, ám úgy gondolta, hitelesebbek lennének a jelöltek, ha nem tegnap, hanem mondjuk tegnapelőtt lettek volna jelöltek.

A zuglói polgármester a szocialista Horváth Csaba (balra) és a DK-s Niedermüller Péter társaságában
Fotó: Havran Zoltán

Az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje azt is hangoztatta: ha Kálmán Olga nyerne, az nem lenne szerencsés az októberi választásra nézve, mert az MSZP-sek nem szívesen támogatnák a DK-s jelölt kampányát, míg fordítva szerinte ezzel nem lenne probléma. Karácsony Kerpel-Fronius Gábort sem tartja gyengének, de szerinte a momentumos jelölt ott keres támogatókat, ahol nincsenek. – Olyan állatfaj nem létezik, hogy Fidesz-árva – magyarázta meg kijelentését a Párbeszéd társelnöke, aki azt is elárulta, hogy 1998-ban ő is a Fideszre adta le a voksát.

A kerületi pártközi egyeztetések kapcsán azt mondta, hogy a polgármesterjelölti szint alatt minden megmozdult, s szerinte ennek egyik oka az, hogy az LMP is beállt a fővárosi összefogásba. Karácsony a Jobbikról szólva már egy polgármesterjelölti helyet is kis túlzásnak érzett, bár Soroksáron jó esélyt lát arra, hogy jobbikos jelölt induljon az összefogással a háta mögött.

Bár Karácsony hangzatos program­elemekkel kampányol, jelöltségét ballépések és különböző botrányok sora árnyékolja be. A zuglói önkormányzat számára napi egymillió forint veszteséget termelő parkolási szerződéseket a mai napig nem bontották fel, s a polgármester a múlt heti rendkívüli ülésen az MSZP arra vonatkozó kezdeményezését is levetette a napirendről, hogy a szerződések felmondásának útjában álló jegyzői törvényességi észrevételeket tárgyalhassák.

Ugyanakkor Karácsony nem átallott javaslatot tenni a kerületi és fővárosi parkolás működtetésére, ahogyan az ingatlanadó bevezetését is felvetette, amellyel a szerinte kormányhoz közel állók magánvagyonát csapolná meg. De említhető Vágó Gábor átláthatósági biztosi tevékenysége, amelynek hatékonyságával és díjazásával kapcsolatban is merültek fel kérdések, s a Magyar Nemzet például arra az értesülésre sem kapott egyértelmű cáfolatot vagy megerősítést a XIV. kerület vezetőjétől, hogy a jelenlegi jegyző elődjének valóban több millió forint hallgatási pénzt fizetett-e.

Közben a Fidesz bocsánatkérésre szólította fel Karácsonyt, amiért hazudott a kerületi önkormányzat gazdálkodását érintő adatigénylésük ügyé­ben. Mint ismert, Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője múlt pénteken jelentette be, hogy a nagyobbik kormánypárt bírósághoz fordult, amiért Karácsony nem teljesítette a közérdekű adatigénylésüket.

Kovács Balázs, a Fidesz–KDNP XIV. kerületi önkormányzati képviselője azért fordult a polgármesterhez, hogy megtudja, mennyi kifizetetlen számlája és kintlévősége van az önkormányzatnak. – Már eleve az sem normális, hogy ezeket az adatokat nem teszik hozzáférhetővé egy képviselő számára, titkolóznak, nem biztosítják az átláthatóságot – tette hozzá Zsigmond Barna Pál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.