Brüsszel kereskedelmi okokkal magyarázza a vakcinaszerződések titkosítását

Az Európai Bizottság azt mondja, egyelőre nem kapták meg Gulyás Gergely levelét a vakcinaszerződések ügyében. Brüsszel szerint a kormányokat is köti a titoktartási záradék.

Magyar Nemzet
2021. 03. 11. 15:08
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. június 25. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereskedelmi okokkal magyarázza a vakcinaszerződések titkosítását Brüsszel – értesült lapunk. Mint azt ebben a cikkünkben megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón közölte: arra kérik az uniót, hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság által kötött szerződéseket, hiszen a polgároknak joguk van tudni, hogy az oltóanyaggyártók mikor, milyen ütemben szállítják a vakcinákat.

Kiemelte továbbá:

a magyar kormány fontosnak tartja az átláthatóságot, ezért 24 órán belül közzé is fogja tenni a kínai, valamint az orosz oltóanyagokra kötött megállapodásokat.

Gulyás levélben tolmácsolta kérését Brüsszelnek, ám csütörtök délben az Európai Bizottság illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy egyelőre nem kapták meg a magyar miniszter levelét.

Hozzátették:

a kormányokat is köti a titoktartási záradék,

tehát ők sem hozhatják csak úgy nyilvánosságra a szerződéseket. Emlékeztettek arra is, hogy versenypolitikai, kereskedelmi okai vannak a titkosításnak, ugyanakkor megjegyezték, hogy az EB eddig is mindent megtett a lehető legnagyobb transzparencia érdekében. Utaltak arra, hogy néhány szerződés részletét (pl. AstraZeneca) már bemutatták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.