Brüsszel kötelezővé tenné az ENSZ migrációs csomagját

Az ENSZ decemberben elfogadott migrációs paktuma többek között leszögezte, hogy a bevándorlók előtt sehol sem lehet lezárni a határokat, és mindenhol a helyiekkel azonos ellátást kell kapniuk. Kiderült: az Európai Bizottság azon dolgozik, hogy mindez kötelező érvényű legyen az unió összes tagállamában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszámoltatná a brüsszeli bürokratákat a titkos tervről.

2019. 03. 11. 10:48
Migrants stand in line as French police evacuate hundreds of migrants living in makeshift camp set up under the Porte de la Chapelle ring bridge in Paris
A paktum szerint előlük sehol nem szabad lezárni a határt Fotó: Benoit Tessier Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának az M1 közszolgálati televíziós csatorna birtokába jutott dokumentuma azt mutatja, titokban azon dolgoznak, hogy kötelezővé tegyék az ENSZ migrációs csomagot mindegyik uniós tagállamra nézve, bár azt kilenc uniós tagállam nem szavazta meg – jelentette ki vasárnap Szijjártó Péter Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ezzel Brüsszel legnagyobb hazugsága lepleződött le. Elmondta: a magyar kormány felszólítja az Európai Bizottságot, hogy hozzon nyilvánosságra minden olyan dokumentumot, amelyet a migrációs csomag kötelezővé tételének érdekében készítettek.

– A bevándorláspárti politikusoknak egy szavukat sem lehet elhinni – tette hozzá. A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy az ENSZ-csomagról szóló tavalyi vita során az összes bevándorláspárti politikus azt állította, hogy a csomag nem lesz kötelező érvényű. Bejelentette: a magyar kormány kezdeményezi, hogy a Külügyek Tanácsának március 18-i ülésén rendkívüli napirendi pontban az Európai Bizottság számoljon be az összes ilyen titkos terv készítéséről.

A paktum szerint előlük sehol nem szabad lezárni a határt
Fotó: Reuters

Deák Dániel politológus szerint az Európai Bizottság egyszerűen becsapta az unió tagállamait és állampolgárait. A Figyelő főmunkatársa tegnap az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Bizottság Jogi Szolgálata a lisszaboni szerződésre hivatkozik, valamint arra, hogy 2017-ben az európai államok globális megoldást irányoztak elő a migráció problémájára. Deák Dániel megjegyezte: a tagállamok a tömeges bevándorlás kezelésében azonban nem értenek egyet.

Az M1 hírműsorában szombaton elhangzott: a csatorna birtokába jutott az Európai Bizottság Jogi Szolgálata 53 pontból álló tanulmánya, amely felsorolja, hogy az ENSZ decemberben elfogadott migrációs paktumának pontosan miért és milyen nemzetközi szerződésekre hivatkozva lehetnek a tagállamok számára is kötelező hatásai. A kész dokumentum leszögezte, hogy a migrációra az egész világon azonos szabályok kell hogy érvényesek legyenek, a bevándorlók előtt sehol sem lehet lezárni a határokat, és mindenhol a helyiekkel azonos ellátást kell ­kapniuk.

A globális migrációs csomagot december 19-én fogadta el az ENSZ-közgyűlés. A migrációt kibocsátó fejlődő országok által támogatott dokumentum célja a nemzetközi együttműködés erősítése a migráció szabályozottá tétele érdekében. Szijjártó Péter szerint a globális csomag világszinten veszélyes folyamatokhoz, újabb migrációs hullámok elindulásához fog vezetni. A globális csomagra a 194 ENSZ-tagállam közül 152 ország képviselői szavaztak igennel, 12 tartózkodott, 5 pedig ellene voksolt. Hazánk a szöveg ­elkészültéig vett részt a tárgyalásokban, de mivel minden javaslatát elutasították, jelezte, nem fogja azt támogatni, és a migrá­ciós csomag egyetlen pontját sem tekinti magára nézve kötelezőnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.