Brüsszel megbüntetné a bevándorlást ellenzőket

Míg a kormány pénzbüntetésről beszél, addig az Európai Bizottság (EB) pénzügyi hozzájárulásról, mindössze tehát értelmezési kérdésről van szó – állapította meg a Mandiner.hu.

2019. 03. 06. 6:41
null
Fejkvótát szabnának ki a be nem fogadott migránsok után Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a kormány pénzbüntetésről beszél, addig az Európai Bizottság (EB) pénzügyi hozzájárulásról, mindössze tehát értelmezési kérdésről van szó – állapította meg a Mandiner.hu keddi írása azzal kapcsolatban, hogy a ­Jean-Claude Juncker által vezetett EB tagadja, hogy pénzügyi szankciókra készülnének Magyarország ellen, amennyiben hazánk elutasítja a betelepítéseket.

Felidézték, hogy a 2015-ös nagy migrációs válságot követően a bizottság 2016. május 4-én mutatta be a dublini rendszer reformjára vonatkozó javaslatát egy olyan kvótacsomag létrehozására, amely felső határ nélküli automatikus elosztási mechanizmust javasolt a migrációs válság kezelésére, és menedékkérőnként 250 ezer eurós – 77 és fél millió forintos – „szolidaritási hozzájárulást” irányzott elő azoknak a tagállamoknak, amelyek nem akarnak részt venni az áthelyezésben. Hozzátették: nem szükséges egyhangúság a kvóta elfogadásához, nem vétózhat egyetlen tagállam sem: amennyiben van az EU-ban 16 olyan tagállam, amelyek támogatja a kvótát –, akkor a javaslatból egy pillanat alatt jogszabály lehet.

Fejkvótát szabnának ki a be nem fogadott migránsok után
Fotó: Mirkó István

A dublini rendszer tervezett reformjáról a 2016-os bizottsági javaslat óta sem tett le Brüsszel. A migránsok szétosztásából kimaradó tagállamokra kirótt pénzügyi büntetést az Európai Parlament többször is megszavazta, legutóbb 2017 novemberében. Az akkor elfogadott Wikström-jelentés – amelyet Jávor Benedek, Szanyi Tibor és Molnár Csaba is megszavazott – úgy rendelkezik: az elosztási mechanizmusban részt nem vevő tagállamnak minden egyes be nem fogadott migráns után hat év alatt összesen 450 ezer eurót, vagyis 140 millió forintot kellene fizetnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.