Brüsszel megint a migrációt erőlteti

A kormány szerint aggodalomra adnak okot a névtelen migránskártyák és a Balkánon gyülekező migránskaravánok. Ezzel szemben az Európai Bizottság migrációs biztosa biztonságos, vonzó bevándorlási útvonalak létrehozását sürgeti, és elutasítja az Európa erőd gondolatát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint olyan eredmény eléréséért küzdenek a magyar kormánypártok a május 26-i európai parlamenti választáson, amellyel leváltható lesz a bevándorláspárti brüsszeli vezetés.

2019. 04. 05. 6:10
A Greek military officer checks the documents of refugees before allowing them to exit a relocation camp for refugees and travel to the Greek-Macedonian border in Schisto, near Athens
Avramopulosz szerint velük kellene megoldani az európai országokban a munkaerőhiányt Fotó: Alkis Konstantinidis Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot – jelentette ki Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón, Budapesten. A Miniszterelnökséget vezető miniszter aggodalmát fogalmazta meg, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat. A tárcavezető hangsúlyozta: a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. – Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült, és képes megvédeni az országot – szögezte le.

A tárcavezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Bizottság alapvetően bevándorláspárti, ráadásul a migrációs biztos kifejezetten migrációbarát. – Azért kell küzdeni az európai parlamenti (EP-) kampányban, hogy május 26-án olyan eredmény szülessen, amely azt a világos üzenetet hordozza, hogy az európai, illetve a magyar polgárok bevándorlásellenes bizottságot szeretnének – mutatott rá.

A magyar kormány álláspontját igazolja, hogy Dimitrisz Avramopulosz kedden az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága előtt utolsó felszólalóként az elöregedő európai társadalom és a munkaerőhiány miatt a migráció legalizálása mellett tört lándzsát. Az Európai Bizottság migrációs biztosa korábbi kijelentéseit megismételve kulcsfontosságú elemnek nevezte az unió migrációs politikája kapcsán a legális útvonalak kialakítását, annak érdekében, hogy megakadályozzák a szabálytalan útvonalak használatát, egyben „vonzó csatornák kialakításával” segítsék a munkaerő-migrációt.

„Nagy örömmel tölt el, hogy számos olyan kísérleti projekt fut a kulcsfontosságú partnerországokkal együttműködésben, amelyek a munkaerő migrációját segítik elő” – fogalmazott a görög biztos. Avramopulosz a parlamenti bizottság előtt leszögezte: mindenki biztos lehet benne, hogy Európa sosem lesz erőd, nem fogják bezárni az ajtót a menekültek előtt. A bevándorláspárti brüsszeli politikus újra hitet tett amellett, hogy a jövőben minden tagállam bevonásával meg kell próbálni véglegesíteni egy közös, átfogó európai migrációs politikát.

Avramopulosz szerint velük kellene megoldani az európai országokban a munkaerőhiányt
Fotó: Reuters

Dimitrisz Avramopulosz szerdán az 5. Európai Migrációs Fórumot megnyitó beszédében szintén a legális és vonzó migrációs csatornák létrehozása mellett érvelt. Luca Jahier, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke a fórumon kijelentette: nem fogadható el, hogy néhány EU-tagország kivonja magát a közös kötelezettségek alól. Luca Jahier szerint a menedékkérők elosztását minden tagállamnak végre kellett volna hajtania, mert az erre vonatkozó szabályokat jóváhagyták az EU társjogalkotó intézményei.

A brüsszeli bürokraták, köztük Avramopulosz kijelentései abból a szempontból is tarthatatlanok, hogy a tegnapi beszámolók szerint Szalonikiben gyülekeznek az illegális migránsok, hogy tömegesen útra keljenek a Balkánon át Nyugat-Európa felé.

Más a törökkártya

Nagyszabású migránskártyaprogram működik Törökországban is 2016 októbere óta, amelyhez Brüsszel bőkezű támogatást nyújt az EU–Törökország-paktum keretén belül. A kártyák szétosztásában és a rendszer működtetésében az EU-n kívül részt vesz az ENSZ Világélelmezési programja és a Vörös Félhold nevű civil szervezet. A törökországi migránskártyákra eddig egymilliárd eurót költött az Európai Bizottság, és mintegy 1,4 millióan kaptak ilyet. Az EU-n belül használatos kártyától az különbözteti meg a törökországit, hogy arra török lírában érkezik meg a fejenkénti havi 16 eurónak megfelelő pénz. Olyan szolgáltatásokhoz is használható a török kártya, amelyekhez a görög nem: lakbérfizetésre, valamint különböző szolgáltatások, például tanfolyamok igénybevételére. A hasonlóság, hogy a török kártyák sem tartalmaznak nevet. (B. B.)

Szüksége van a Fideszre A néppártnak

– A Fidesz a néppártban szeretne maradni, de ha például a pártcsalád tartalmi engedményeket tesz a bevándorláspárti erőknek, akkor a magyar kormánypárt nem tud együttműködni – jelentette ki ugyancsak tegnap Gulyás Gergely. A miniszter a Fidesz európai néppárti (EPP) tagsága kapcsán úgy fogalmazott: az EPP-nek nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva, megismételve ugyanakkor, hogy a Fidesz a néppárti viszony normalizálására törekszik. A Fidesz-tagság felfüggesztéséről döntő márciusi EPP-tanácskozást „a szórakoztatóiparhoz tartozó összejövetelnek” nevezte, az ott folyó vitát nagyon károsnak, a néppártra nézve tragikomikusnak tartja. Ennek ellenére megjegyezte: Manfred Webernek, az EPP csúcsjelöltjének álláspontja néhány kérdésben változó, de még mindig ő tűnik a legjobb jelöltnek. Arra a kérdésre, hogy kapott-e meghívót a Fidesz a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga hétfői milánói, EP-választási kampánynyitójára, a miniszter nemmel válaszolt. Azt azonban megerősítette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meghívta Magyarországra Matteo Salvinit, de a látogatásnak még nincs időpontja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.