Brüsszel megmentője lenne a rettegett kapitány

Az európai sajtóban nagy port vert fel Orbán Viktor kijelentése, miszerint Matteo Salvini a jelenlegi Európa legfontosabb embere. Pedig a májusi választások margóján az olasz belügyminiszternek legfeljebb az okozhat fejtörést, hogy szuverenista szövetsége melyik pártok előtt nyisson ajtót.

Judi Tamara
2019. 05. 03. 10:54
null
A belügyminiszter megígérte, kitakarítja Olaszországot Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Time magazin már 2018 szeptemberé­ben Európa „rettegett kapitányaként” írt Matteo Salviniről, aki szerintük Donald Trump mintájára, az „Olaszország az első” szlogennel tudott életet lehelni a Ligába – és ezzel együtt az olasz nacionalizmusba. A belügyminiszter megígérte, hogy kitakarítja az országot, a migrációs üzenet pedig elsősorban azokhoz az olaszokhoz jutott el, akik gazdasági vagy vallási megfontolásból tartottak a partokat elárasztó menedékkérőktől – állt a riportban.

Később a Politico volt az a lap, amelyik a 2019-et leginkább meghatározni képes európai politikusnak nevezte a „szakállas euroszkeptikust”, mondván: Salvinit lehet utálni, de kár lenne tagadni, hogy hatással van az euró­pai politikára. A brüsszeli lap már nemcsak a bevándorlási válságot nevezte meg a politikai tőke forrásaként, hanem a Liga vezetőjének szinte borítékolható képességét, amellyel széles eurokritikus tömböt alakíthat ki a kontinensen. Salvini maga is megannyi interjúban emlegeti, hogy Ausztriától egészen Svédországig Európa valamennyi országában jelen szeretne lenni. Napokkal az európai választások előtt, május 18-án pedig nem kevesebb mint 10-15 leendő szövetséges párttal tart demonstrációt Milánóban.

A folyamatos erőfitogtatás láttán mindenesetre állandó téma az európai sajtóban, hogy mire is lehet majd képes a szuverenista tömb. A Salvini vezette Ligának jelenleg 26 európai parlamenti férőhelyet (a mostaninál hússzal többet!) jósolnak, ami a német CDU/CSU után a legerősebb delegációvá tenné az olaszokat. Az elsöprő választási teljesítmény elméletileg azzal az előnnyel is járhat, hogy Salvini könnyebben válogathatná meg, kivel is akar összefogni a jelenleg három európai parlamenti frakcióban helyet foglaló euroszkeptikusok közül.

A Ligát sokszor hírbe hozzák például a lengyel Jog és Igazságosság párttal, amely jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciónak a tagja, és a felmérések szerint májusban szintén erősödni fog, de Salvini lehetséges szövetségeseként emlegetik a jelenleg felfüggesztett néppárti tagsággal működő Fideszt is. A magyar kormánypártot és Orbán Viktort egyébként Annegret Kramp-Karrenbauer óva intette a Salvinivel való barátkozástól. A német sajtó szerint a CDU-elnök a napokban ugyanis kifejezésre juttatta: egyáltalán nem tartja jó ötletnek, hogy a Fidesz tovább távolodjon a néppártól.

A belügyminiszter megígérte, kitakarítja Olaszországot
Fotó: Kurucz Árpád

Egyes források szerint a potenciális Liga-szövetségesek túl nagy száma egy-egy régi kapcsolat romlásának is megágyazhat. A brüsszeli Euractiv szerint Marine Le Pen, Salvini régi szövetségese is szívesen lenne a megalakuló szövetség irányítója, és a francia politikus már azzal a gondolattal is eljátszott, hogy a konkrétan EU-ellenes, Nigel Farage-féle Brexit Pártot invitálja a tömörülés soraiba.

– Salvininek nem érdeke, hogy a szélsőséges pártokkal fogjon össze. Mindenekelőtt hatalmat szeretne, és ezt nem fogja elérni, ha az uniós berkekben komolyan nem vehető arcokkal működik együtt. Itt elsősorban Marine Le Penre gondolok – mondta a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő uniós forrás, azt hangoztatva, Salvini jobban tenné, ha elengedné a szélsőjobb kezét, és a még mindig szalonképes, de jobboldali pártok támogatását keresné: Budapest és Varsó pedig jó iránynak tűnnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.