Brüsszel tagadja a bevándorlást segítő terveket

Szerdán is folytatódott a pengeváltás a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Míg a néppárti Jean-Claude Juncker a szocialista Frans Timmermansszal karöltve támadja az Orbán-kormányt, a magyar fél szerint Brüsszel továbbra is bevándorláspárti terveket sző.

Judi Tamara
2019. 02. 21. 10:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság szóvivője tagadta, hogy „nyílt konfliktus vagy háború” lenne a felek között, szerdán mégis „valótlanságok és alternatív tények” közlésével vádolta az Orbán-kormányt. – Nem fogunk habozni, hogy tényekkel válaszoljunk mindenre, amit hamisan állítanak be a magyarok előtt, ezt kötelességünknek érezzük – mondta Margarítisz Szkínász, utalva a hazai vezetés új kampányára.

A kedden indított korteshadjárat Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Soros György fotóját vonultatja fel az „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel.” „Be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát.” „Gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait.” „Migránsvízummal könnyítenék a bevándorlást.” üzenetet intézi a magyarokhoz. A bizottság szerda este egy Facebook-oldalára feltöltött, „Önöknek is joguk van a tényekhez” feliratú plakáttal próbálta korrigálni a magyar kormány bevándorláspolitikai állításait, mondván, hogy Brüsszel inkább támogatja a határvédelmet, nem tervezi a humanitárius vízumok bevezetését.

Hiába próbálják letagadni, az Euró­pai Parlament 2017 novemberében megszavazta a betelepítési kvótát. Állandó és kötelező elosztást akarnak, és ha valaki ebben nem vesz részt, akkor büntetéseket akarnak, ezt nem vonták vissza, életbe akarják léptetni – mondta tegnap a bizottsági kritikára reagálva Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a migránsvízumok megszavazására is emlékeztetett: mint mondta, a parlament tavaly december 11-én voksolt erről, és arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy idén márciusig dolgozza ki a programot, „mert sürgős”.

A vitába a kampány egyik főszereplője, Jean-Claude Juncker is beszállt. A bizottsági elnök egy stuttgarti rendezvényen minősítette hazugságnak a kormány üzenetét, és megismételte sokszor hangoztatott véleményét, miszerint a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban. Arra is utalást tett, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelöltnek sincs feltétlenül szüksége a Fidesz-szimpatizánsok szavazataira. Utóbbi épp a friss felmérések fényében tévedés: a magyar kormánypártok a jósolt 13 mandátumukkal a frakció egyik legerősebb tömörülését jelenthetik a májusi választásokat követően. Deutsch Tamás, a nagyobbik kormánypárt EP-képviselője tegnapi Facebook-bejegyzésében pedig arról írt: a Fidesz továbbra is kitart a néppárt eredeti elvei és az európai értékek mellett.

Frans Timmermans szocialista csúcsjelölt is kapva kapott tszerdán az alkalmon, és „egy másik univerzumból valónak” nevezte a magyar kormány mondanivalóját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.