Bűnbánó maffiózók vallhattak Portik Tamás ellen

Érik az életfogytiglani büntetés Portik Tamásnak. Eddig öt gyilkossági ügy közül kettőben elmarasztalták, kettő bírósági szakaszban van, egyben nyomoznak. Hamarosan akár egy sor újabb gyilkossággal is meggyanúsíthatják a volt olajos bűnözőt mint felbujtót.

2021. 03. 10. 17:20
Portik Tamás
Portik Tmaás 2019-ben még szakadt csövesként jelent meg a bíróságon, igaz, kommandósok vezették kéz- és lábbilincsben és láncon. Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rohamosan és látványosan fogy Portik Tamás körül a levegő. Már nem is annyira távoli valóság, hogy kimondható legyen, ha valamennyi zajló ügyében jogerősen elítélik, soha nem fog szabadulni a fegyházból. És ebben még nincs benne a legújabb négy ügy, amit a nyomozók hozzá kapcsolhatnak.

Négy, az 1990-es években elkövetett merénylet miatt indított nyílt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), mind a négyhez kapcsolódhat Portik Tamás, aki jelenleg két gyilkosság miatt kapott 28 évnyi fegyházbüntetését tölti – írtuk meg a minap.

Mint azt a Magyar Nemzet kiderítette, mind a négy ügy nyomozása azért futhatott annak idején zátonyra, mert az olajos bűnözők félrevezették a rendőröket, álinformációkkal zsákutcába vitték a vizsgálatokat.

Portik Tamás 2019-ben a bíróságon: felfegyverzett TEK-es kommandósok vezették kéz- és lábbilincsben, vezetőláncon Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mint azt a nyomozásokra rálátó forrástól megtudtuk, egykor Portik környezetéhez tartozó bűnbánó bűntársak (pentítók) döntöttek úgy, hogy hosszú börtönévek helyett alkut kötve beszélni kezdenek a leszámolásokról.

Elterelő orosz bérgyilkos szál

Így Muskovics Gyula meggyilkolásáról is beszéltek Portik kapcsán. Muskovics a ’80-as években együtt ült a tököli fiatalkorúak börtönében Portikkal, és egy ismeretlen férfi 1995 júliusában lőtte agyon a fővárosi Zugligeti úton, az esküvője előtt egy nappal, menyasszonya szeme láttára. A bérgyilkos a cseh gyártmányú Skorpió minigéppisztolyt eldobta a helyszínen. Akkoriban az terjedt el az éjszakában, hogy az orosz–ukrán maffia katonai vezetőjének tartott néhai Seres Zoltán egyik orosz embere ölte meg Muskovicsot, ám úgy tudjuk, hogy már ez megdőlt. A híresztelés egy, a Seressel ellenlábas maffiacsoporthoz köthető, csak úgy, mint a Fenyő-meggyilkolásakor elterjesztett albán elkövetői szál, amit elterelésül vetettek be a valódi gyilkosok. Fenyőt az energolos bűnözői csoportnak is dolgozó Jozef Rohác lőtte agyon, méghozzá a jelenleg zajló per vádja szerint Gyárfás Tamás és Portik Tamás felbujtására;

Gyárfás felbujtotta Portikot, aki Roháccsal lelövette Fenyőt.

Elterelő titkosszolgálati szál

Najji Awad felrobbantásáról is beszéltek a pentítók. Korábban pedig a később az Aranykéz utcában Rohác által felrobbantott Boros Tamás is vallomást tett róla. Boros szerint az 1995. szeptember 19-én, a fővárosi Práter utcában, saját autójában felrobbantott Naji Awad Portikék pénzváltójaként működött haláláig. Boros úgy tudta, hogy az olajüzletekből befolyt százmilliókat Portikék átváltották valutára, amelynek egy részét külföldi bankszámlákra helyezték el, másik részéből pedig a külföldről – Oroszországból és Szlovákiából – érkező olajszállítmányokat fizették ki. Boros szerint Naji Awad halála előtt eltűnt a rendszerből 500 millió forint, s emiatt a jordán és Portikék összevesztek. Ennek az ügynek az aktáját is leporolták. Annak ellenére, hogy a korabeli nyomozást azért tették ad acta, mert

egy közel-keleti titkosszolgálat likvidáló akciójaként merült fel a robbantás.

E szerint a pénzváltó egy arab terrorszervezetnek küldött pénzt, amit rossz néven vett a Közel-Keleten. Az újraindított nyomozás viszont azt igazolhatja, hogy a titkosszolgálati szál is csak elterelés volt annak idején.

elterelő albán szál

Nyílt nyomozás zajlik a T. Pál halnagykereskedő ellen elkövetett támadás ügyében is. A Portikot fiatalkorában felkaroló férfibe a saját házánál, 1996. november 21-én lőtt bele kilenc golyót a bérgyilkos. T. Pál túlélte. A nyomozók feltételezése szerint a meghiúsult merényletre Portik adott utasítást az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani fegyházbüntetését töltő Jozef Roháčnak.

A támadást sokáig Portik volt testőrének, Salihi Meadnak tudták be,

hiszen az albán gengszter elismerte a rendőröknek, hogy ő fenyegette meg telefonon a támadás előtti napokban a sértettet, másrészt a helyszínen is ott volt. Napjainkra kiderült, az albán Mead szerepe a Fenyő-merénylethez hasonlóan ebben az esetben is az volt, hogy tévútra vigye a nyomozást, és elterelje a figyelmet a valódi elkövetőről.

A bicikli-bomba

Egy fához támasztott kerékpár csomagtartójára kötött távirányításos pokolgéppel ölték volna meg H. Istvánt, aki súlyos sérülésekkel, de túlélte a merényletet. Előzményként 1997. január 1-jén páncéltörő rakétát lőttek a Szépvölgyi úti Secret Night Clubra, majd október 9-én a klub közvetlen közelében az alig egy hónappal korábban Portik megbízásából lelőtt Prisztás József utódjának tartott H. Istvánt akarták felrobbantani. Az NNI most elővette ezt a merényletet is. A Gyüre-gyilkosság végrehajtásával gyanúsított K. Gábor a kecskeméti maffiaügy fővádlottja, Radnai László szerint „a helyszínt és az elkövetőt biztosította egyes bűncselekményeknél”. A volt keresztapa a Prisztás-, a Fenyő- és a H. István-ügyet nevezte meg. Utóbbiról a Prisztás-ügy nyomozati iratai szerint Radnai annyit mondott, H. István elárulta neki: véleménye szerint Portik robbantatta őt fel, mivel a merénylet előtt a közelben látta K. Gábort, Portik emberét. A merénylet oka az lehetett, hogy H. rájöhetett, Portik van a Prisztás-gyilkosság mögött.

Eddig öt ügy Portik ellen

Portik Tamás jogerősen 15 év fegyházat kapott Prisztás József agyonlövetése, valamint jogerősen 13 évet Boros Tamás felrobbanttatása miatt. Ugyanakkor jelenleg több per folyik ellene. Így felbujtóként vonják felelősségre a Fenyő-gyilkosság ügyében, valamint az ügetőhajtó, Lakatos Csaba meglövetése miatt is bíróságon felel. Ezzel párhuzamosan meggyanúsították, hogy fiatalkori cimboráját, Gyüre Józsefet ő lövette agyon K. Istvánnal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.