Bűnügyi felügyelet alá került Nagy János

Négy hónapra bűnügyi felügyelet (házi őrizet) alá került az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, akit hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekménnyel gyanúsítanak.

2020. 12. 04. 10:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra elrendelte annak a két férfinak a bűnügyi felügyeletét, akiket vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekménnyel gyanúsítanak – tájékoztatott a Fővárosi Törvényszék tegnap.

A közleményben azt írták: a megalapozott gyanú lényege szerint egyikük egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó, aki tervezett új cégé­ben jogtalan előnyként tulajdonrészt ajánlott a magas rangú minisztériumi tisztségviselőként dolgozó másik férfinak, hogy az hivatali helyzetével visszaélve segítsen a beruházáshoz szükséges pályázat elnyerésében és földterületek megszerzésé­ben.

„A vezető beosztású gyanúsított az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban megszerezte”

– tették hozzá.

A törvényszék hangsúlyozta: a nyomozás kezdeti szakaszban van. Mivel a bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megnehezítenék vagy meghiúsítanák a bizonyítást, az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelték bűnügyi felügyeletüket nyomkövető alkalmazásával.

Az Agrárminisztérium szerda este közleményben tudatta, hogy hivatali vesztegetés miatt nyomoznak a szaktárcánál; az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akinek a felmentését szerdán kezdeményezte Nagy István agrárminiszter. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, hogy a miniszterelnök már alá is írta a helyettes államtitkár felmentését.

Egy hete adtunk hírt arról, hogy állami szervek – mások mellett a belügyi, az ügyészi és a bírói szervezet, illetve az Állami Számvevőszék, a Gazdasági Versenyhivatal – immár közel tíz éve egységesen fellépő vezetői online konferencián értékelték a korrupciós helyzetet. Leszögezték: hazánkban a jogállamiság alapját jelentő alkotmányos szinten jelenik meg a korrupció elleni fellépés, nulla tolerancia él e területen.

Közben az ellenzék úgy viselkedik a helyettes államtitkár őrizetbe vétele kapcsán, mintha soha nem hallott volna az állami szervek korrupció elleni egységes fellépéséről.

Csárdi Antal (LMP) az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagjaként kezdeményezi, hogy a bizottság soron kívül kérjen tájékoztatást Nagy István agrárminisztertől a beosztásából felmentett Nagy János korrupciógyanús ügyleteiről, az aktuális helyzetről, a szükséges politikai lépésekről. Az MSZP közleménye pedig egyenesen azt állítja: az ügy bizonyítja, rendszerszintű a korrupció, és felteszi a kérdést, vajon el akarták-e titkolni az agrártárcánál történt korrupciót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.