Címlap: Liberális vagy konzervatív gyermeknevelés?

Fókuszban a gyermekvállalás, -nevelés, az abortusz és a homoszexuális propaganda. Olyan kérdéskörök, amelyek alapvetően határoznak meg bennünket, és amelyeknél nem jó túlzásba esni. Ha létezik arany középút, azt igyekezett megtalálni M. Dobos Marianne meghívott vendégeivel.

Forrás: Hír TV2019. 11. 12. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy vihart kavart Schobert Norbi egyik nyilatkozata. Szó szerint azt mondja: „Mindenbe bele kell szólni, mert az, aki engedi a gyerekét liberális felfogásban élni, vagy ilyen iskolába küldi, az egészen biztos, hogy a kábítószer és a szex maffia áldozatává fogja tenni a gyereket és abból már nem fogja tudni visszahozni.” Minden liberális kábítószeres és utcaszéli hölgyet nevel, vagy minden konzervatív jól neveli a gyerekét? Hogy néz ki egy liberális felfogású család, azok az értékek, és a konzervatív értékek? – tette fel a kérdést M. Dobos Marianne.

„Nyilván ez egy nagyon szélsőséges kijelentés volt, azt is mondhatnám, hogy egy dolog, hogy nem hozzáértő. Valamit mutatni akar, hogy ő nagyon ért ehhez, aztán közben mégis… Nem tudom, kicsit fura megfogalmazás, maradjunk annyiban. Nyilvánvalóan minden szélsőség a gyereknevelésben is rossz, tehát ez egy ilyen nagyon alap dolog, hogy a nagyon konzervatív nevelési stílus, nagyon autoriter. Ez általában valamilyen egyéni érzelmi korlátozáshoz vezet és hogy van egy arany középút. Meg kell tanítanunk a gyerekeknek azt, hogy mi az, hogy szabály. Például azzal, hogy kap büntetést, azzal mondjuk kap egy feloldozást is az alól, ha mondjuk valami rosszat csinált. (…)” – válaszolt a kérdésre Fodor-Horváth Zsófia a 888.hu újságírója.

A témához Jobbágyi Zsófia a Magyar Hírlap lapszerkesztője hozzáfűzte:

„Nyilván tisztázni kellene, hogy mit jelent a liberális nevelés és mit jelent a konzervatív, mert akkor érdemes vitatkozni. Szerintem ő arra gondolt, hogy a liberális gyereknevelés ma a legtöbb ember fejében azt jelenti, hogy bármit szabad. Például én tudok a környezetemből példát mondani arra, volt egy anyuka, aki azt mondta, én nem fogom azt mondani a gyermekemnek semmire, hogy nem. Inkább helyette felajánlok neki egy másik alternatívát. Ez egészen odáig működött, amíg a gyerek be nem töltötte a három éves korát. Onnantól kezdve, hogy a szülők önmagukat szabályozták, hogy a gyerek azt csináljon, amit akar. Szerintem ez vagy félreértelmezése a liberális nevelésnek, vagy ha ez a liberális nevelés, akkor tényleg be kellene tiltani.”

Párkányi Eszter az Alapjogokért Központ elemzője szerint szükség van korlátokra a gyermeknevelésben:

„Nem jó az, ha valami szélsőséges, de kellenek a gyereknek a korlátok. Nekem gyermeknevelési tapasztalatom nyilván nincsen, de engem is viszonylag korlátok között neveltek. Persze akkor lázadtam, nem tetszett, de utólag látom, hogy ezekre szükség volt. A liberális nevelésnél is ugye nem mindegy, hogy egyébként milyen szocializációja van a gyereknek. Ha olyan környezete van, olyan iskolába jár, vagy olyan baráti társasága van, ahol például nem drogoznak, akkor normális felnőtt lesz belőle, de ha belekeveredik egy rossz társaságba, akkor könnyen letéríthetik az útról és szerintem ez a probléma a nyugati társadalmakban. Megtanítjuk a gyerekeket 18 éves korukra, hogyan számítsanak ki másodfokú egyenleteket, de az élet nagy kérdéseiről, erkölcsről pedig nem igazán van fogalmuk.”

A teljes műsort IDE kattintva tekinthetik meg!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.