Címlap: Nem hátrált meg a Fidesz

Olyan információkkal hergelte az embereket az ellenzék a kulturális törvénymódosítással kapcsolatban, amelyek nem bizonyultak valósnak. Ezt most úgy kommunikálták le, hogy visszavonulót fújt a kormány. Jobbágyi Zsófia, a Magyar Hírlap lapszerkesztője, Fodor-Horváth Zsófia, a 888.hu újságírója, és Kroó Zita, az origo.hu újságírója voltak M. Dobos Marianne vendégei a Hír Televízióban.

Forrás: HÍR TV2019. 12. 10. 14:06
null
Forrás: Hír TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vita alakult ki a kulturális intézmények finanszírozásával kapcsolatban. Most megjelent maga a konkrét törvénymódosítás is, mindenki megismerhette a szövegét. Egy-két ellenzéki orgánum már úgy hozta le a hírt, hogy megijedt a Fidesz, visszavonulót fújt a kormány, mégsem akarják beszántani a Nemzeti Kulturális Alapot. Olyan információkkal hergelték az embereket, amelyek aztán nem bizonyultak valósnak. Ezt most úgy kommunikálták le, hogy meghátrált a kormánypárt és kihagyott bizonyos passzusokat az eredeti tervéből – vetette fel a témát a műsorvezető, M. Dobos Marianne.

Jobbágyi Zsófia kifejtette, a Fidesz biztosan nem hátrált meg, mert az eredeti tervezet pontosan ugyanarról szólt, mint amit konkrétan írásba foglaltak.

„Valóban egy nehéz terület a kultúra. Nehéz kérdés, hogy a művészetbe milyen szinten szólhat bele a mindenkori hatalom, és milyen szinten nem. Azonban itt abszolút nem erről van szó. Itt konkrétan van egy színész, aki bűncselekményt követett el, nagy valószínűséggel, hiszen többen áldozatokként terhelő vallomást tettek rá nem hivatalosan. Ezt egy intézmény egy éven keresztül eltitkolta.”

Az ellenreakció nem maradhatott el, több sajtóorgánumban megjelent, hogy az Újszínházban is történtek hasonló esetek. Később azonban kiderült egy közleményből, hogy a vádak nem igazak – reagált a műsorvezető.

Fodor-Horváth Zsófia a témával kapcsolatban azt hangsúlyozta, sem a kormány, sem az állam nem fog beleszólni a színházak működésébe:

„Az, hogy az állam kézbe veszi most ezt az egészet, az nem azt jelenti, hogy arról fog dönteni, hogy a színpadon mi fog történni, hanem arról, hogy a színpad mögött mi zajlik. Abba viszont szóljon is bele, mert szemmel láthatóan nem jól működik ott most semmi.”

Kroó Zita a következőket fűzte hozzá: „Nem azért kellene tüntetni, hogy most beleszól az állam, vagy nem szól bele, hanem azért, hogy igen, itt több ember is van, akit zaklattak. Azért tüntessenek, hogy ilyen ne fordulhasson elő.”

A teljes műsor megtekinthető a Hír TV weboldalára kattintva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.