Civil agórát hoznak létre a fiataloknak

Felsorolni is nehéz, hány programot szervez és támogat a több ezer fiatalt tömörítő ernyőszervezet.

Szilágyi Anna
2020. 07. 27. 16:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felsorolni is nehéz, hány programot szervez és támogat a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT), a több ezer fiatalt tömörítő ernyőszervezet. Jövő tanévtől a terveik között szerepel többek között egy országos vitasorozat, a közéleti mentorprogram folytatása és egy online folyóirat indítása, ahogy egy fiatalok társadalmi kezdeményezéseire nyitott digitális fórum is. A NIT évente országjárást is fog tartani, hogy felmérjék a fiatalokat érintő legégetőbb problémákat és közösen találjanak megoldást ezekre, ahogy az első ilyen alkalommal is tették.

Új lendületet vett a több ezer fiatalt képviselő, ifjúsági szervezeteket összefogó Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) munkája, amely a koronavírus-járván idején pihenőre kényszerült. – Év elején zárult le az országjárásunk, minden megyében voltunk legalább egy helyen, ahol ifjúsági napokat tartottunk. Ezeken képzéseket, kompetenciafejlesztő tréningeket tartottunk, valamint problématérképet készítettünk a fiatalokat leginkább foglalkoztató kérdésekből, a helyi és országos szintű nehézségekből, és így állt össze a végén egész Magyarország fiataljainak problématérképe – fejtette ki lapunknak Hegedüs Zoltán, a NIT elnöke.

Közös megoldások

– Összekötöttük a helyi fiatalokat a polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, országgyűlési képviselőkkel, így megkezdődhet a párbeszéd közöttük – tette hozzá az elnök. Az országjárás végén tartottak egy zárókonferenciát, amelyen bemutatták egy összegző kiadványban nemcsak a tematikusan elkülönített problémákat, hanem az arra felvetett lehetséges megoldási módokat is. A legfőbb témakörök az oktatás, az önálló életkezdés, a lakhatás, az éjszakai közlekedés, a munkaerőpiaci elhelyezkedés, az alkohol- és kábítószer-függőség megelőzése, az egészséges életmód, a sportolási lehetőségek voltak. – Előfordult olyan is, hogy létezett már megoldás az adott problémára, csak információhiány miatt nem jutott el az érintettek egy részéhez – jegyezte meg.

A problémákról már elkezdtek egyeztetni a döntéshozókkal, ám ez a koronavírus-járvány miatt megakadt, nemrég kezdődtek újra a tárgyalások. – Elmondható, hogy a döntéshozók abszolút nyitottak, így ha nem is mindenről, de több problémára tudunk velük közösen megoldást keresni – hangsúlyozta Hegedüs Zoltán. Ősztől szeretnék az országjárást megismételni és lehetőleg évi rendszerességűvé tenni. Ennek részeként megkeresik azokat is, akiknél már jártak, hogy történt-e előrelépés a helyi vagy országos ügyek kapcsán, tehát szeretnék megvalósítani az utánkövetést is.

Szabadegyetemet rendeznek

A szervezeten belül nemrég kialakítottak a NIT ifjúsági tagszervezeteinek szóló szolgáltatási csomagot, amelyben a stratégiaalkotástól a szervezetfejlesztésen át a kommunikációs és jogi tanácsadásig mindenféle szolgáltatás megtalálható és szeptembertől igénybe vehető. Ennek célja, hogy egyre hatékonyabban működhessenek az ifjúsági szervezetek, jobban ismerjék a fiatalok problémáit, valamint segítsenek a véleményüket becsatornázni a döntéshozókhoz.

Hamarosan, augusztus elején megrendezik a szabadegyetemet is, amelynek kulcstémája a jövő fiataljai, vagyis hogy a célcsoport milyennek látja magát tíz év múlva. – Ehhez olyan izgalmas területek tartoznak, mint a társadalmi és közösségi aktivitás, felelősségvállalás, a munkahelyek és a szabadidő eltöltésének változásai, pénzügyi tudatosság vagy akár a fake newsok megkülönböztetése a valódi hírektől – sorolta a NIT-elnök. Mindezeket panelbeszélgetéseken, workshopokon együtt dolgozzák fel a résztvevők. – A szabadegyetem eredményei alapján fogunk aztán tovább dolgozni, az általuk megjelölt vágyak, irányok felé haladni – fogalmazott.

Ősztől ezek mellett szeretnének elindítani egy országos vitasorozatot a fiatalok között, hogy fejlesszék a vitakultúrájukat, illetve megtanítsák őket érvelni. – Egy-egy témához keresünk előadókat, majd az ő bevezetésük után kinyitjuk ezt a résztvevők számára is – mesélte a terveket.

Mentorprogram indul

A NIT szeretne létrehozni egy olyan oldalt is a jövőben, amely a társadalmi kezdeményezéseknek szól, és tulajdonképpen őket érintő problémákra nyújtanának megoldási lehetőséget. – Ha például arról szól egy projekt, hogyan tudják segíteni a hátrányos helyzetű társaikat, akkor ehhez igyekszünk támogatókat keresni a vállalati, állami szférából vagy bármely szervezetből, amely humán-, illetve anyagi erőforrással tudja segíteni őket. Egy hatalmas ifjúsági civil agórát szeretnénk létrehozni az online térben, ahol tapasztalatcserére és egymás projektjeinek támogatására is lehetőség van – fejtette ki Hegedüs.

A NIT egyébként most a fiatalok lakhatásának témakörére fókuszál, Hegedüs Zoltán szerint előrelépés lehet az ügyben. Ugyancsak fontos, hogy egyre több közösségi tér jöjjön létre a fiataloknak, legalább minden megyeszékhelyen működjön egy, sok jel arra mutat ugyanis, hogy nagy igény van a közösségi médiában való jelenlét mellett az offline találkozásokra is. Még idén, december környékén a NIT online folyóiratot is indít, ahol bármiféle, a fiatalokkal foglalkozó tanulmányokat, cikkeket, módszertani anyagokat fognak majd megjelentetni.

– A közéleti mentorprogram első évada, közel negyven fővel, hamarosan lezárul, eddig nagyon jó visszajelzéseket kaptunk – mondta el az elnök. – Legutóbb például Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár és Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője ült le vitatkozni a program keretein belül, elképesztő dinamika volt köztük – tette hozzá.

A közéleti mentorprogram ősztől folytatódik, akkor már egy új csapattal, 16–29 éves korig. – A mai fiatalok – a sztereotípiákkal ellentétben – egyébként sokkal tudatosabbak, ambiciózusabbak, mint az előző generációk – jegyezte meg Hegedüs Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.