Csak a bizonytalanság biztos Zuglóban

A korábbihoz képest feleannyi parkolási ellenőr van a zuglói utcákon, miközben a helyiek jó része nem tudja, hogy kell-e egyáltalán a lakóhelyén fizetnie a gépjárműve után. A Bosnyák téri piac is megsínyli az eddig napi egymillió forintos veszteséget termelő fizetőparkolást: az autósmizéria miatt hétköznap jelentősen visszaesett a forgalom.

2019. 07. 11. 5:55
null
A helyiek többsége nem parkolhat ingyen a Bosnyák téri piacnál Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem tudom, hogy konkrétan a kerületi lakosokra milyen parkolási kedvezmények vonatkoznak, hívja fel az ügyfélszolgálatot vagy írjon nekik e-mailt, hogy kell-e vennie parkolójegyet – válaszolta tegnap lapunk munkatársának kérdésére az egyik újdonsült zuglói önkormányzati parkolási ellenőr.

A XIV. kerületben a képviselő-testület májusi döntése értelmében a botrányos üzemeltetési szerződés lejártát követően most már az önkormányzat munkatársai ellenőrzik a parkolókat, illetve tartják karban a jegykiadó készülékeket, igaz, nem túl sokan. Tegnapi portyánkon mindössze egy szolgálatban lévő parkolási ellenőrrel találkoztunk, nem csoda, hogy most is nagy erőkkel, minden hirdetési felületen toboroznak Karácsony Gergelyék munkatársakat. Azt is megtudtuk, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje által vezetett, pontosabban magára hagyott kerületben jelenleg a két parkolási zónára a korábbinak alig több mint fele, mindössze húsz ellenőr jut. Ebben a számban azok is benne vannak, akik az ellenőröket ellenőrzik.

A helyiek többsége nem parkolhat ingyen a Bosnyák téri piacnál
Fotó: Mirkó István

Ami az autósokat illeti, a legtöbben arra panaszkodtak, hogy alig van kitáblázva a várakozóhelyek környékén, hogy fizetőövezetbe tartoznak, ezért sokaknak kellett pótdíjat fizetniük. Az általunk megkérdezettek is azzal a dilemmával küzdenek, hogy vajon kerületi lakosként, a képviselő-testület döntése értelmében június 13. óta kell-e fizetniük a parkolásért.

– A kerületben élek, ide fizetem be az önkormányzatnak a járművem után az adót, és akkor még nekem kell fizetnem újfent, ha megállok a zóna valamelyikében. Ráadásul az előző üzemeltető a jogszabályban előírt ötperces türelmi időt sem tartotta be, volt, hogy reggel 8 óra 1 perckor már bírságolt. Ez nonszensz – fakadt ki egy autós.

A Bosnyák téri piac is megsínyli az eddig napi egymillió forintos veszteséget termelő fizetőparkolást.

– A korábbihoz képest hétköznap jelentősen visszaesett a forgalom, azok, akik messzebbről kocsiba ülve jöttek bevásárolni, egyre inkább elmaradtak a parkolási mizéria miatt – mondta az egyik kofa. A kereskedő szerint a város vezetői nem gondolták át a jelenlegi parkolási beosztást, mivel amíg az V. kerületben egy helyi lakos bármikor ingyen parkolhat a Hold utcai csarnoknál, erre Zuglóban az itt élők többségének nincs lehetősége.

– A kevesebb önkormányzati parkolási ellenőr egyértelműen kevesebb bevételt fog hozni, míg a kiadások csökkenésének mértékét nem látjuk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rozgonyi Zoltán. A kerület fideszes alpolgármestere szerint az is kérdéseket vet fel, hogy vajon a most felvett ellenőrök megfelelő képzést kaptak-e.

– Az is kérdés, hogy az általuk használt kézi számítógépek hogy kerültek hozzájuk, és az azokon futó szoftverek kinek a tulajdonát képezik. Ha az önkormányzaté, akkor mennyit fizetett annak a vállalkozásnak, amelyiktől átvette, ha pedig az előző üzemeltetőé, akkor mennyiért adta azokat bérbe? – tette fel a kérdést. A kormánypártok kerületi polgármesterjelöltje szerint nem véletlenül titkolózik Karácsony Gergely és stábja, tartja vissza a kerület botrányos gazdálkodása kapcsán kikért közérdekű adatokat. Rozgonyi úgy látja: a Párbeszéd főpolgármesteri címre pályázó politikusa mindössze túl akarja élni az októberig hátralévő három hónapot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.