Csak gondatlan emberölés miatt ítélték el a férfit, aki vízgyűjtő aknába dobott egy lányt

A törvényszék szerint nem volt bizonyítható, hogy a férfi meg akarta ölni a lányt, a felelőssége abban állapítható meg, hogy nem győződött meg arról, hogy él-e még az áldozat.

Forrás: MTI, pestisracok.hu2020. 03. 03. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szándékos, hanem gondatlan emberölés miatt ítélték el azt a fiatal férfit, aki Borsodnádasdon vízgyűjtő aknába dobta eszméletlen lányismerősét, aki emiatt vízbe fulladt.

A Miskolci Törvényszék kedden gondatlanságból elkövetett emberölés miatt első fokon, nem jogerősen négy év szabadságvesztésre ítélte a büntetlen előéletű huszonnégy éves vádlottat tájékoztatta a törvényszék az MTI-t.

A közlemény szerint a vádlott 2017. szeptember 2-án egy baráti összejövetelen vett részt a Borsodnádasd mellett található tónál, ahol alkoholt fogyasztott, és elszívott néhány szál kábítószeres, „herbálos” cigarettát is.

A fiatal férfi és a tizenhét éves lány ismerték egymást, baráti viszonyban álltak. Napközben telefonon megbeszélték, hogy este találkoznak a templom melletti erdei ösvénynél. A lány el is ment a találkozóra, de ott összevesztek, majd elváltak egymástól. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott később visszament a vita helyszínére, ahol megtalálta az ájult lányt, akiről azt hitte, hogy halott. Ezután levetkőztette a lányt, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy él-e még, elvonszolta egy vízaknához, amelynek levette a vasfedelét, és bedobta a testet. Az ekkor még életben lévő lány ezután belefulladt a vízbe.

Az ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés miatt emelt vádat. A törvényszék álláspontja szerint azonban nem volt bizonyítható, hogy a férfi meg akarta ölni a nőt, a felelőssége abban állapítható meg, hogy amikor az aknába dobta a testét, nem győződött meg arról, hogy él-e még a lány, így gondatlanságból okozta a halálát.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész azonban a gondatlan emberölés minősítésének megváltoztatása és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett.

A PestiSrácok.hu tudósítása szerint a vádlott B. Roland már 30 hónapja ült letartóztatásban, és a négy év kétharmada így két hónap múlva egyébként is letelne, büntetve pedig még nem volt, ezért a letartóztatás megszüntetése mellett is döntött a törvényszék. A férfi szabadon kisétálhatott a bíróságról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.