Csak látszólag védené a közpénzt a szombathelyi baloldal

Trükkös szerződéssel biztosíthatta be a szombathelyi baloldal, hogy az általuk a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói székébe juttatott Molnár Miklós menesztése esetén mindenképpen megkapja a 12 havi fizetését kitevő végkielégítését. Bár a Nemény András vezette képviselő-testület megvonta Molnár mandátumát, az önkormányzati vállalatnak ki kell fizetnie a 21 millió forintnyi közpénzt, ha a kontraktusban szerepel a munka törvénykönyvének fő szabályát felülíró kitétel.

2020. 08. 22. 9:36
Czeglédy Csaba; Nemény András
A közpénzek eltüntetéséről vonhatja el a figyelmet Nemény András (MSZP) polgármesterrel szembement a DK-s Czeglédy Csaba is Fotó: Kászoni László Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjátszott lehet a konfliktus a szombathelyi baloldalon belül.

Nemény András MSZP-s polgármester és a képviselő-testület baloldali többsége feltehetően csak a szavak szintjén ellenzi, hogy 21 millió forintnyi végkielégítést fizessenek egyik szövetségesüknek,

Molnár Mikósnak, akitől a hétfői testületi ülésen vonták meg a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói mandátumát. Molnár egyébként jogtalanul foglalta el a vezérigazgatói széket, hiszen nem volt meg a törvényben előírt ötéves víziközmű-szolgáltatásban szerzett tapasztalata. Emiatt a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal május végén másfél millió forint büntetést szabott ki a cégre, valamint kilencvennapos határidővel arra kötelezte, hogy gondoskodjon a jogszerű állapot helyreállításáról. Most látszólag ezt tették meg Neményék, s ezt demonstrálandó, a 12 helyett legfeljebb csak egyhavi bért fizetnének a korábbi alpolgármesternek végkielégítés gyanánt.

Jelentős közpénzek magánzsebbe vándorlásáról vonhatja el a figyelmet a baloldali belviszály Szombathelyen. Képünkön Nemény András (MSZP) polgármester és Czeglédy Csaba képviselő

Ám valószínűleg csak első ránézésre mentenek meg ezzel az önkormányzat készpénzállományából 21 millió forintot. Molnár Miklós ugyanis feltehetően nem véletlenül jelentette be, hogy perel és a hazai jogorvoslati fórumok mellett az Európai Bírósághoz is fordul ügyével. A lapunk által megkérdezett munkajogász ismertetése szerint

hiába csak háromévnyi foglalkoztatotti jogviszony után jár valakinek végkielégítés a munka törvénykönyve szerint, ha a kontraktusba belefoglalták azt a kitételt, hogy felmondás esetén mindenképpen jár a megnevezett pénzösszeg.

– Függetlenül attól, hogy az illető nem felelt meg az adott tisztségre feljogosító követelményeknek, a munkaszerződésben foglalt pontok érvényesek, hiszen a munkáltató felelőssége, hogy felvette őt egy pozícióba – fejtette ki a szakember.

Márpedig Molnár kinevezését a baloldali többségű képviselő-testület szavazta meg múlt decemberben, ráadásul annak ellenére, hogy a helyi Fidesz-frakció felhívta a figyelmet ennek jogi akadályaira. Mivel a Vasivíz többségi tulajdonosa a szombathelyi önkormányzat, a vállalat tulajdonosi közgyűlésének el kellett fogadnia a testület döntését.

Molnár szabályellenes kinevezése miatt tehát Neményék a felelősek,

s azt is nehéz elképzelni, hogy ne lettek volna tudatában annak, hogy a kontraktusban foglalt végkielégítés nem csak a munka törvénykönyve szerinti fő szabály alapján jár a vezérigazgatónak – amennyiben van ilyen kitétel. Érdemes megjegyezni, hogy Czeglédy Csaba képviselő – akit egyébként többmilliárdos költségvetési csalással vádolnak – ügyvédi irodát üzemeltet és korábban Gyurcsány Ferenc jogi képviseletét látta el.

Nemény és társai valószínűleg már kezdettől fogva tudták, hogy a 21 millió forint közpénz akkor is Molnár zsebébe vándorolhat, ha menesztik,

s most csak a publikum előtt játsszák el a felelős városgazdát. Mint korábban beszámoltunk róla, Czeglédy és Koczka Tibor képviselőtársa szembementek a társaikkal, és nem támogatták Molnár Miklós menesztését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.