Csak politikai szlogen a jogállamiság elve

Magyar Nemzet
2019. 10. 02. 11:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antti Rinne finn miniszterelnökkel való tárgyalása után Orbán Viktor hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondta: egyetértettek kollégájával abban, hogy minden feltétel adott, hogy a gazdasági kapcsolatok is olyan jók legyenek hazánk és Finnország között, mint a kulturális és politikai kapcsolatok, ezért keresni fogják az eszközöket, hogy a gazdasági együttműködés arányát és összetételét is javítsák.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az energiarendszerek mindkét fél számára fontosak, és nagyjából ugyanazt gondolják energiapolitikai kérdésekben. Hazánk és Finnország is az atomenergiá­ra és a megújulókra építené a jövőt, mivel atomenergia nélkül nem lehet a klímacélokat elérni. Az európai ügyek kapcsán mindketten úgy látták: az új intézményeknek erősebben kell összpontosítaniuk az egyetértésre, és nem a nézeteltérésekkel kell foglalkozniuk, hogy sikeresebb öt év következzen, mint az előző időszak – jelentette ki Orbán Viktor.

Antti Rinne finn miniszterelnök elmondta: országa soros EU-elnökségéről beszélt magyar kollégájával, a témák között szerepelt az EU bővítése, a brexit és az új uniós költségvetés is. Szerinte az uniós pénzek felhasználásánál feltételként kell figyelembe venni a klímaváltozás elleni intézkedéseket és a jogállamiság elvének betartását is, amellyel kapcsolatban kiegyensúlyozott és jogilag világos eszközre van szükség.

Antti Rinne és Orbán Viktor több ügyben egyetértett
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzet megkérdezte tőle, hogy helyénvalónak tartja-e a kettős mércét, amelyet a jogállamiság kérdésében Magyarország és Finnország megítélésében alkalmaznak, de Antti Rinne kitérő választ adott.

– Ha az EU alapjaira gondolunk, azokra az elvekre, amelyek békét, stabilitást és jólétet teremtettek a kontinensen, akkor látjuk, központi szerepe van az értékrend alapjainak: az emberi jogoknak, az egyenjogúságnak és a jogállamiságnak. Ötszázmillió ember közös ereje ezen alapszik, és erős közös akaratunk van – fejtegette a politikus.

A jogállamiság kapcsán Orbán Viktor kijelentette: hazánkban nem jogi, hanem becsületbeli ügy ez a kérdés. Szerinte ma is létezik egy mechanizmus az Európai Unió költségvetésében, ami alapján, ha úgy tűnik, hogy egy ország nem tud jól gazdálkodni a rá bízott pénzzel, akkor a bizottság nem folyósítja a támogatást. A finn kormányfő által fölvetett esetleges új megközelítés kapcsán Orbán Viktor kifejtette, egyelőre inkább politikai szlogenről van csak szó, nem pedig egy leírt javaslatról. Magyarország nem tart szükségesnek egy új mechanizmust, de minden kiérlelt javaslatot megfontol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.