Csalók élnek vissza az MNB, az ENSZ és az OLAF nevével

Megtévesztő levelekkel akarnak magánszemélyektől pénzt szerezni csalók, akik az ENSZ által küldött nagy összegű, állítólagos pénzküldeményekről értesítik az érintetteket – figyelmeztet az MNB.

Magyar Nemzet
2019. 09. 01. 8:47
null
Pénzátutalásért nagy értékű csekket ígérnek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtévesztő levelekkel akarnak magánszemélyektől pénzt szerezni csalók, akik az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által küldött nagy összegű, állítólagos pénzküldeményekről értesítik az érintetteket – figyelmeztet weboldalán a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank ügyfélbejelentés alapján értesült arról, hogy ismeretlenek az ENSZ nevében küldenek magyar magánszemélyeknek angol nyelvű elektronikus leveleket, amelyekben nagy összegű „MNB-csekk” várható érkezéséről tájékoztatják őket. A csalók a „csekk” eljuttatása előtt nagy összegű előzetes „adminisztrációs költség” befizetését kérik.

Amennyiben a címzett teljesíti a csalók kérését, akkor további „igazolási díjak” befizetésére szólítják fel, ezúttal az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nevében.

Pénzátutalásért nagy értékű csekket ígérnek
Fotó: Havran Zoltán

A jegybank nevével nem először próbálnak meg visszaélni, legutóbb tavaly októberben, ezt megelőzően pedig 2016 decemberében küldtek ki a mostanihoz hasonló leveleket magyar ügyfeleknek. A levelek az úgynevezett „419-es vagy nyugat-afrikai csalás” esetekhez hasonlítanak. Ezeknél a feladók szintén nagy összegű pénz érkezéséről értesítik a címzetteket, a hitelesség érdekében itthoni szervezetekre, ebben az esetben is az MNB-re hivatkozva.

A jegybank a közleményében hangsúlyozta: a fogyasztók esetében átutalással összefüggő ügyintézést nem végez, azzal kapcsolatban költségeket nem számít fel, illetve ügyféladatokat sem igényel elektronikus levélben. Az MNB azt javasolja, hogy azok a magánszemélyek, esetleg gazdasági társaságok, akik, amelyek ilyen levelet kaptak, semmiképp ne válaszoljanak, valamint jelezzék az esetet a jegybanknak és a rendőrségnek. Amennyiben valaki mégis küldött pénzt a csalóknak, célszerű azt is haladéktalanul jelenteni a nyomozó hatóságnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.