Csalók élnek vissza az új időpontfoglaló rendszerrel

A járvány elérte a platóját, a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, folyamatosan oltanak.

Forrás: M12021. 04. 22. 14:58
 Kiss Rbert
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járvány elérte a platóját, a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, ami annak is köszönhető, hogy folyamatosan oltanak. Az oltottak száma már 3 419 450 fő, a második részoltást pedig eddig 1 453 300-an kapták meg. A magyar átoltottság ezzel elérte a 34,4 százalékot, szemben az uniós 19 százalékos átlaggal – közölte az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Galgóczi Ágnes, hozzátéve: az oltási program Pfizer-, Szputnyik- és Moderna-vakcinákkal folytatódik az oltópontokon és a háziorvosoknál.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy

a közelgő terasznyitás nem a járvány végét jelenti, ezért továbbra is szükséges betartani a védelmi intézkedéseket és a higiénés rendszabályokat.

Emlékeztetett, hogy a teraszokon a vendégeknek nem lesz kötelező a maszkviselés, a vendégtérbe lépve azonban kötelesek használni azt, a pincéreknek pedig az egész helyiség területén maszkot kell viselni.

A szakember megjegyezte, hogy az oltások számának a növelésével közelebb kerülünk a normális élethez, illetve megerősítjük a járványügyi védelmet, és ezáltal elkerülhetjük a további járványhullámokat is. Galgóczi Ágnes ezért mindenkit arra kért, hogy

aki még nem regisztrált, tegye meg, akinek pedig oltóanyagot kínálnak fel, éljen annak a lehetőségével, hangsúlyozva, hogy mindegyik védőoltás hatékony és biztonságos, és képes kialakítani azt a védettséget, ami megakadályozza a súlyos fertőzést, a kórházba kerülést, illetve a tragikus végkimenetelt.

Az esetlegesen fellépő oltási reakciókról szólva elmondta, hogy a második részoltáskor az oltóorvos kikérdezi az oltandót. – A hőemelkedés, a láz, a bőrpír, az izomfájdalom, a fejfájás és a rossz közérzet mind átmeneti jelenségek, amelyek maguktól elmúlnak, míg a koronavírus következményei a súlyos betegség, a kórházba kerülés, a többszervi elégtelenség vagy a tragikus kimenetel sokkal nagyobb kockázat, mint a védőoltás vagy a védőoltással kapcsolatos oltási reakciók – mutatott rá a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

– Mint arról már szerdán értesülhettek, elindult az új online időpontfoglaló rendszer, amelynek használatára olyan személyeknek van lehetőségük, akik előzetesen kérték az oltást – erről már Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt. Az operatív törzs ügyeleti központjának a vezetőhelyettese elmondta: a rendelkezésre álló adatok alapján

egy ismeretlen, külföldi, feltehetően az Egyesült Királyságból regisztrált telefonról érkeznek azonos tartalmú üzenetek, amelyben szintén oltási időpont foglalására hívják fel a lakosságot.

A rendőr alezredes hangsúlyozta: az országos oltási munkacsoport által kiküldött SMS azonban nem külföldi telefonszámról érkezik, a kontakt megnevezésénél pedig a vakcinainfó megnevezés látható. Kiss Róbert ezért arra kért minden érintettet, hogy a külföldről érkező SMS-eket hagyják figyelmen kívül. Hozzátette: az operatív törzs a rendvédelmi szervek bevonásával vizsgálja az üzenetek eredetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.