Csalók éltek vissza a budapesti börtön nevével

Helyesírási hibákkal teli, rosszul fogalmazott, téves fejléccel ellátott levelet küldtek a csalók.

Végh Attila
Forrás: BvOP2020. 12. 10. 10:40
Csalók életek vissza a fővárosi börtön nevével
Forrás: BVOP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akciós akácfát kínált eladásra elektronikus levelekben elküldött hirdetésekben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet. A hiba csak az, hogy egyetlen magyar börtöngazdaság sem foglalkozik fakitermeléssel vagy tűzifa árusításával. A leveleket hamis címekről küldték, az abban megjelölt büntetés-végrehajtási dolgozó sem létezik, egyértelműen csalásra irányult a hamis hirdetés. A Magyar Nemzet információi szerint decemberben a rendőség nyomozást rendelt el az ügyben, az eljárás eredményességének érdekében nem adtak tájékoztatást arról, hány megrendelő eshetett csapdába, mielőtt pár napja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán is tudomást szereztek a nevükben visszaélő bűncselekményről. A csalók november utolsó napjaiban küldhették ki az első leveleket, egyelőre még nem tudni, honnan, kik, milyen szerverről, hány címre, milyen lista alapján próbálkoztak meg az átveréssel.

Két hete bukkantak fel először az interneten azok a hamis levelek, amelyekben a jelenleg még ismeretlen csalók akácfát próbáltak meg értékesíteni – elektronikus úton – fakereskedéssel foglalkozó cégeknek, vállalkozóknak és magánszemélyeknek nem létező, a magyar büntetés-végrehajtás levelezési rendszeréhez hasonlító e-mail címekről. A [email protected] és [email protected] címekről elküldött üzenetekben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nevében azt állították, a korábban a börtönök gazdaságai által kitermelt akácfát szeretnék értékesíteni a végfelhasználóknak. A készletről egy szintén hamis képet is mellékeltek, a termékismertető szerint a 24 600 mázsányi készlet egyméteres hosszúságú, 15-26 centiméter vastagságú hasábokra van vágva. A csalók igen kedvező árat adtak meg, az akác év végi, hivatalos piaci ára mázsánként 3200 forint, a BV nevében viszont közel harmadáron, 1150 forintért kínálták. A levélben kapcsolattartóként egy Kosztolányi Krisztián vagy Szűcs Lajos nevű férfit jelöltek meg, mint a Fővárosi BV Intézet raktárvezetőjét, de sem Budapesten, sem az ország más börtöneiben sem foglalkoztatnak ilyen nevű munkatársakat. A levélben megadtak a csalók egy telefonszámot is, amely lapunk információi szerint azonosíthatatlan, feltöltőkártyás szám, nem köthető senkihez, a csalók azóta ki is kapcsolták. Hogy az esetlegesen megtévesztett vevők ne fogjanak gyanút, a hírlevélre azt is ráírták, csak telefonon lehet felvenni a kapcsolatot a raktárvezetővel, a megadott email címekre nem lehet választ küldeni. A levelekhez mellékletek egy képet is a készletről, amire szintén rámásolták a budapesti börtön címét, nyilvános adószámát is.

Fotó: BVOP

A BvOP kommunikációs főosztálya szerint a megkeresések hiteltelenségét bizonyítja, hogy a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet nem foglalkozik fakitermeléssel. A levelek fejlécén az Intézet logója helyett a Büntetés-végrehajtási Szervezeté szerepel. A megkeresések ráadásul tele vannak durva helyesírási és mondattani hibákkal, sem a megjelölt kontaktszemély, sem a telefonszám, sem a levélcím nem köthető egyetlen Bv Intézethez sem. A BvOP kéri, amennyiben ilyen jellegű megkeresés érkezett vagy érkezik valakihez a Fővárosi Bv vagy esetlegesen más Bv Intézet nevében, az küldje meg annak másolatát a [email protected] e-mail címre!

Fotó: BvOP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.