Csepel tovább küzd az uniós forrásért

Összefogásra kéri Borbély Lénárd, Csepel polgármestere azokat a polgármestereket, akiknek a kerületén ívelt volna át a dél-pesti kerékpárút. A polgármester levelet írt Bese Ferenc soroksári polgármesternek és Szaniszló Sándornak, a XVIII. kerület vezetőjének, hogy pártállástól függetlenül álljanak ki a projekt mellett, amelyet többéves előkészítés és százmillió forint ráfordítás után a főpolgármester személyes döntéssel húzott le a következő négy évben megvalósuló fejlesztések listájáról.

2020. 06. 22. 6:44
null
Borbély Lénárd szerint a munkájuk alapozta meg a folytatáshoz szükséges választói bizalmat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Karácsony Gergely főpolgármester el akarja venni Csepeltől és két másik kerülettől a korábban elnyert fejlesztést a bicikliút-hálózatra. Erre 2,4 milliárd forintot kaptunk, nem a fővárostól, de rajta keresztül” – írta Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a közösségi oldalán. A tervezett szakasz Csepel belvárosából vezetne a Kis-Dunáig és onnan végig Csepel határáig. Közben Soroksárra is át lehetne jutni egy kis hídon, ezzel csatlakozna az EuroVelo kerékpáros-hálózatba. Borbély Lénárd korábban lapunknak elmondta: Karácsony a kampányában a kerékpárutak fejlesztését ígérte, most pedig az látható, hogy a már eldöntött fejlesztést sem valósítja meg.

Borbély a polgármestereknek írt levelében kiemelte: Csepel önkormányzata továbbra is elkötelezett a kerékpárút megvalósítása mellett, a támogatói szerződéstől való elállás nem indokolt és szakmailag nem megalapozott, ezért arra kéri a másik két polgármestert, hogy fogjanak össze a hiánypótló projekt megvalósítása érdekében.

Több év előkészítés és több százmillió forint ráfordítás ment kárba a főpolgármester egy személyben meghozott döntése nyomán. A dél-pesti kerékpárút nyolcvan százalékban európai ­uniós forrásból valósult volna meg, amely Csepeltől a XVII. kerületig épült volna ki. A főpolgármester négy évre nemet mondott a nem balliberális kerületek P+R-parkoló fejlesztéseire és a fővárosi utak felújítására is. Ez az ­uniós támogatás csak a 2021-ig tartó uniós költségvetési időszakban vehető igénybe, azaz még másfél évig. A fennmaradó részhez a kormányzat és az érintett kerületek is biztosítottak volna forrást, így a 2,1 milliárd forintra tervezett projektből alig több, mint 200 millió terhelte volna a fővárosi önkormányzat költségvetését.

Karácsony három hete nullázta le három kormánypárti és egy független polgármester vezetésű kerület fejlesztési forrásait. Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő a múlt héten egy XVI. kerületi sajtótájékoztatón elmondta: nem gondolja, hogy kizárólag Karácsony Gergely döntése volt a felújításra kerülő útszakaszok kiválasztása.

– Pártpolitikai érdekek mentén született döntés, a főpolgármester nincs a pozíciója magaslatán, hogy kézben tudná tartani a gyeplőt. Azok az erők, akik a hatalmat biztosítják a számára, tollba mondták neki, hogy épüljenek utak, ő pedig ezt egy személyben aláírta – mondta el Szatmáry.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.