Csepelen felbomlott a szivárványkoalíció

Visszalépne Karácsony Gergely, az ellenzék legtöbb pártja által támogatott főpolgármester-jelölt javára Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje, azzal a feltétellel, hogy Karácsony beépíti programjába a cannabisfogyasztás liberalizálását. Közben a Momentum jelezte: nem vesz részt az ellenzéki összefogásban Csepelen, mert egy korábban elítélt MSZP-s került a lista második helyére.

Baranyai Gábor, Kárpáti András
Forrás: MN-MTI2019. 08. 10. 12:12
SERMER Ádám
Sermer legalizálná a „füvezést” a fővárosban Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy a magyar törvényekkel összeegyeztethetetlen rendelet majdani kibocsátásának ígéretétől tenné függővé a visszalépését a Liberálisok főpolgármester-jelöltje. Sermer Ádám ugyanis a fővárosi drogliberalizációt szabta az ellenzéki szivárványkoalíció által indított Karácsony Gergely támogatásának feltételéül – derült ki a politikus bejelentéséből.

A Magyar Liberális Párt (MLP) jelöltjének választási programja szerint ha ő vagy az általa támogatott Karácsony lenne Budapest vezetője, akkor senkit se vihetnének el a rendőrök a főváros utcáiról azért, mert „füvezik”. Sőt Budapestet példaként állítanák az ország többi része elé a cannabis ügyének rendezésében, ennek első lépéseként helyi rendelettel dekriminalizálnák a cannabis birtoklását és fogyasztását.

Sermer legalizálná a „füvezést” a fővárosban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sermer felajánlkozása azért furcsa, mert korábban ő maga határolódott el Karácsonytól, amiért az a Jobbik támogatása reményében magukat antiszemita kijelentésekre ragadtató politikusokat mentegetett élő adásban.

Sermer Ádám úgy véli, hogy a tiltás teljes feloldása, a szabályozott keretek közé szorított, de átlátható cannabislegalizáció kizárólag állami hatáskörben valósítható meg. Azonban szerinte a marihuána fogyasztását, illetve a szer csekély mennyiségű birtoklását szankcionáló szabályozás helyi rendeleti úton is megváltoztatható, ami nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak, hiszen a kábítószerek előállítására, tartására és fogyasztására vonatkozó szabályokat a szabálysértési és a büntető törvénykönyv teljes körűen rendezi, alacsonyabb rendű jogszabály, például egy önkormányzati rendelet pedig nem állhat ellentétben a törvényekkel.

Az általában az ajánlószelvények összegyűjtésén már elbukó MLP programja a Karácsonyt támogató Momentum Mozgalomnál már meghallgatásra talált, a párt ifjúsági szervezetének, a Momentum TizenX-nek az elnöke, Nagy Károly egy bírósági ítélet kapcsán közösségi oldalán július végén úgy fogalmazott: első lépésben dekriminalizálná a cannabisfogyasztást és orvosi felhasználásra legalizálná a marihuánát.

Közben az ellenzék bemutatta tegnap csepeli polgármesterjelöltjét, Erdősi Évát, ám a Momentum kerületi szervezetének döntése alapján a párt nem vesz részt az összefogásban. Dukán András Ferenc a Klubrádióban arról beszélt, hogy szerintük a megállapodásnak sok problémás eleme van, de elsősorban azért döntöttek a kiszállás mellett, mert az az MSZP-s Szenteczky János szerepelne a kerületi lista második helyén, akit korábban már jogerősen elítéltek rágalmazás miatt, és hűtlen kezeléssel is gyanúsítanak.

A sajtótájékoztatón Karácsony arról beszélt, hogy szerinte a csepelieknek a hétköznapjaikat segítő fejlesztésekre van szükségük. Németh Szilárd, a Fidesz csepeli választókerületi elnöke ugyanakkor a kerületben elért eredmények megóvására szólított fel. – Az elmúlt két önkormányzati ciklusban Csepel adósságmentes, építkező, gyarapodó, gyermekközpontú városrésszé vált, ám az ellenzék újra gallyra vágná a kerületet – olvasható a tegnapi közleményében.

A nagyobbik kormánypárt alelnöke arra figyelmeztetett, hogy korábban „elvtársi korrupció, többmilliárdos adósság, a közvagyon lenyúlása, széthordása, szoci képviselő pedofil bűncselekményei, a párton belüli gyilkosságig fajuló leszámolás” jellemezte a csepeli közéletet. – A csepeliek ezt akarták megszüntetni, amikor 2010-ben a Fideszt bízták meg a kerület rendbetételével – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.