„Csodaszert” kínálnak a koronavírus-járvány hiénái

Világszerte próbálkoznak a Covid–19 elleni hamis gyógyszerekkel az internet lelketlen szélhámosai

Végh Attila
Forrás: KRNNI2021. 02. 13. 10:13
KRNNI vakcina
Belgrd, 2021. janur 19. A Sinopharm knai gygyszergyrt cg koronavrus elleni vakcinjt tartalmaz fiolt tart a kezben egy egszsggyi dolgoz a belgrdi vsrkzpontbl kialaktott oltkzpontban 2021. janur 19-n. Szerbiban megkezdtk a lakossg tmeges oltst, amelynek sorn elszr az ids embereket, az egszsggyi dolgozkat, ezt kvetn pedig a katonkat s a rendrket oltjk be. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya február 13-án nyilvánosságra hozott közleménye szerint az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak a nyomozók, ahol ismeretlen személyek koronavírus elleni „csodaszereket” próbálnak meg értékesíteni az internet-felhasználóknak. A minél nagyobb haszon eléréséért a bűnözők úgy állítják be ezeket a „gyógyszereket”, mint amelyek szigorú laboratóriumi bevizsgálásokon estek át, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést vagy annak bármely szövődményét. A Magyar Nemzet információi szerint a nagyobb hitelesség eléréséért a csalók szakértőket szólaltatnak meg, stúdióbeszélgetéseket imitálnak, és tudományosnak látszó tanulmányokra hivatkoznak a hirdetéseikben. Azt hazudják, hogy az általuk kínált készítmény hatásosabb minden vakcinánál, azért nem került bele az állami oltóanyagprogramokba, mert kevés van belőle, és drágább a már ismert készítményeknél, egyetlen ország sem tudná ezt tömeges mértékben finanszírozni.

Molnár Gábor adatvédelmi és biztonságtechnikai szakértő szerint, ha valaki egy keresőprogramon utánanéz ezeknek az oldalaknak, hamar kiderül, a jól reklámozott leírásokon túl sem az említett szerekről, sem azok terjesztőiről, a fejlesztésekről nincs semmilyen ellenőrizhető adat. Az ott megszólaltatott szakértők és tesztelők valójában nem létező személyek, a tudományos kutatások pedig sosem történtek meg. Korábban fogyókúrás „csodaszerekkel” követtek el hasonló átveréseket, most az egész világot a koronavírus foglalkoztatja, így a csalók is váltottak. A rendőrség arra figyelmeztet, a bűnözők egyedüli célja ezekkel a hirdetésekkel, hogy minél több állampolgártól csaljanak ki pénzt, és ha végül küldenek is valamilyen terméket, annak forrásáról, és az abban lévő hatóanyagok összetételéről, hatásáról semmilyen ellenőrizhető adat nem állapítható meg.

A kibernyomozók a bűncselekmény gyanúját megalapozó oldalak felderítése esetén minden esetben vizsgálatot indítanak, hogy azonosítsák az üzemeltető személyeket. Felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal is, hogy a weboldalakat mielőbb eltávolíthassák az internetről.

A KR NNI munkatársai fontosnak tartják, hogy minden internetet használó polgár legyen tisztában ezekkel a veszélyekkel, és idejekorán felismerje a hamis koronavírus-gyógyszerekre építő átveréseket. Hangsúlyozzák: a koronavírust egy csapásra megszüntető csodakészítmények nem léteznek. A fertőzés megelőzésére valóban alkalmas védőoltásokhoz pedig kizárólag az állam által felügyelt úton juthatnak hozzá az emberek a világ összes országában, Magyarországon csak a kórházak oltópontjain, illetve a háziorvosoknál. Bármely hirdetés, amely ismeretlen forrásból származó csodaszereket ígér, csak átverés lehet. Nemcsak a pénzét, de az egészségét is kockára teszi, aki ilyen hamisítványt vásárol és használ, hiszen nem lehet tudni, mit tartalmaz a csodaszerként hirdetett termék.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.