Csökkenteni kell az iskolatáska súlyát

Túl nehéz felszerelést cipelnek a gyerekek, pedig komoly gerincbántalmakat okozhat, ha nem figyelnek az iskolatáska optimális súlyára – figyelmeztet egy gerincsebész.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 23. 12:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenteni kellene az iskolatáska súlyát – mondta Lazáry Áron, a Semmelweis Egyetem gerincgyógyászati tanszéki csoportjának vezetője, gerincsebész főorvos az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolatáska súlya az alsó tagozatosoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának 20 százalékát, miközben senkinek sem kellene saját súlya 10 százalékánál többet cipelnie.

Egy kisiskolásnál legfeljebb 2-3 kiló legyen a felszerelés súlya.

Lazáry Áron egy két évvel ezelőtti nemzetközi felmérésre hivatkozva jelezte: a gyerekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma. Hozzátette: 7–12 éves korban a fiatalok 25-30 százaléka számolt be arról, hogy fájt már a dereka, a háta vagy a nyaka.

Hangsúlyozta: Magyarországon a gerincgyógyászati társaság fejlesztésének köszönhetően már évtizedek óta létezik egy iskolai gerincegészség-védő program, amely a testnevelésórába illeszthető, 5-10 perces gerincspecifikus gyakorlatsor. Emellett komoly egészségvédő eszköz a mindennapos testnevelés is – állapította meg.

A gyerekek tehermentesítése érdekében egyre több iskola tárolja az osztálytermekben a felszerelést, hogy a súlyos tankönyveket ne kelljen naponta hazahordaniuk a diákoknak.

A pedagógusok által alkalmazott gyakorlatokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.