Csökkenthető a halálozások száma

A legfőbb halálokok továbbra is az életmódhoz kötődő megbetegedések, ezért is jelentős a Három generációval az egészségért program, amelyben az alapellátást és a prevenciót is megerősítik.

Szilágyi Anna
2019. 10. 09. 7:05
null
Az orvosok és az ápolók is bekerültek a védett személyek körébe Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ember- és betegközpontú egészségügyi ellátásra van szükség, ebbe az irányba tartunk – monda az egészségügyért felelős államtitkár tegnap a Hungaromed konferencián. Hor­váth Ildikó úgy fogalmazott: az emberközpontúság azt jelenti, hogy a betegek mellett az ellátásban dolgozókra is figyelni kell, meg kell teremteni nekik a minél jobb munkakörülményeket. Az államtitkár szerint ugyanakkor fontos erősíteni az otthoni ellátást, és a pácienseknek elmondani: az ő érdekük is, ha otthonukban gyógyulhatnak. Hozzátette: az OECD-országok közül a kórházi tartózkodás ideje hazánkban az egyik legmagasabb, csak Csehország előzi meg Magyarországot.

– Év végéhez közeledve a kormány hozzá szokott járulni a kórházak adósságállományának csökkentéséhez, de a hosszú távú cél az intézmények stabilabb, fenntarthatóbb gazdálkodása – emlékeztetett Horváth Ildikó, aki a konferencián kiemelte: a legfőbb halálokok továbbra is az életmódhoz kötődő megbetegedések, ezért is jelentős a Három generációval az egészségért program, amelyben az alapellátást és a prevenciót is megerősítik. A kormány eddig 5,8 milliárd forintot fordított erre a fontos programra, és a továbbiakban is folytatják a finanszírozását.

Nem a kórházi tartózkodás hosszától függ a gyógyulás
Fotó: Havran Zoltán

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a projekt során igyekeznek az önkormányzatokkal és az egészségfejlesztési irodákkal (EFI) együttműködni. Az EFI-k 2012 óta működnek hazánkban, akkor 61 ilyen iroda volt, mára 112 működik, az ország járásai­nak kétharmadát lefedve. Az EFI-kben elsősorban életmód-tanácsadást és közösségi egészségmegőrző programokat szerveznek, a cél a lakosság egészségértésének fejlesztése – fejtette ki a szakember. Mint fogalmazott: az irodáknak fontos szerepük van abban is, hogy minél szélesebb réteghez eljusson az országos vastagbélrákszűrés lehetősége. – Aki meghívót kapott a szűrésre, mindenképp menjen el, mert az életét mentheti meg – tanácsolta.

Andréka Péter, az Országos Kardio­lógiai Intézet főigazgatója arról beszélt: csak csapatmunkával érhetjük el a halálozások számának csökkentését hazánkban, ehhez a médiára, az orvosokra, a Nemzeti Népegészségügyi Központra, az alapellátásban résztvevőkre és a betegek együttműködésre egyaránt szükség van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.