Csőzik megpróbálta eltussolni bizalmi emberei köztartozását

Érden újabb két, Csőzik László polgármesterhez közeli önkormányzati tag adóügyei körül vetődtek fel komoly kérdések. A rendkívüli jogrend miatt, csak a polgármester indíthat vizsgálatot az ügyben, de a baloldali városvezető eddig nem tett lépéseket.

2021. 01. 22. 14:33
null
Csőzik László, Érd balliberális polgármestere egy testületi ülésen. Fotó: Csőzik László Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tetlák Örs alpolgármester hiába akarta eltitkolni, a sajtó kiderítette, hogy 2023-ig el van tiltva a cégvezetéstől adótartozás miatt. Most újabb két, Csőzik László-közeli önkormányzati tagnak támadtak zűrös adóügyei – tudta meg az Érdi hírek.

Kocsner János és Falusi Ferenc baloldali bizottsági tagok hónapok óta nem szerepelnek a köztartozásmentes adózók adatbázisában. Ami leginkább akkor szokott előfordulni, ha valaki nem fizeti be az adót.

A helyi lap rámutat: Falusi és Kocsner a vagyongazdálkodási feladatokat ellátó Gazdasági Bizottság tagjai. Mindketten tevékeny szerepet vállaltak Csőzik László balliberális polgármester választási kampányában. Falusi ráadásul a legbelsőbb bizalmi emberek közé tartozik. Kocsnert a polgármester a csatorna-szolgáltató Kft. Felügyelő Bizottságának elnöki tisztségébe is javasolta havi plusz 70.000 forintért.

Falusi Ferenc pedig polgármesteri megbízásra hivatkozva azzal keresett meg több ófalusi pincetulajdonost, hogy a Kerülő utcában felvásárolja a pincéket. Több pincét az önkormányzatnak vásárolt meg, néhányat magánszemélyeknek.

Ami mellett nem lehet elmenni:

az önkormányzatokról szóló törvény szerint méltatlan a képviselői tisztségre vagy bizottsági tagságra az, aki nem tudja igazolni, hogy nincs adótartozása. Ha ilyen derül ki, meg kell szüntetni a mandátumát.

A törvény szerint ilyen összeférhetetlenségi ügyekben a Jogi Bizottságnak kellene eljárást indítani. Az eljárás végén pedig a mandátumot megszüntetni. A bizottság baloldali elnöke, Asztalos Éva önkormányzati képviselő – aki többek között Csőzik László felesége, Bősz Anett miatt lépett ki a Demokratikus Koalícióból- már tavaly szeptemberben foglalkozott Falusiék ügyével. Aztán a járvány miatt életbe lépett a különleges jogrend, és azóta a bizottságok helyett is a polgármester dönt.

A Magyar Nemzet kérdésére az Érdi Fidesz elmondta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Csőzik László polgármester – visszaélve a különleges jogrend adta lehetőségeivel – megpróbálta eltussolni két bizalmi emberének adózással kapcsolatos méltatlansági ügyeit.

– A törvény világosan fogalmaz: kötelező lett volna visszahívni őket a Gazdasági Bizottságból. Nem tudjuk, hogy ez azért maradt-e el, mert tavaly év végén egy két hektáros önkormányzati területtel kapcsolatos ingatlanmutyit fedeztek a bizottságban vagy más oka volt? – tette fel a kérdést Simó Károly, az érdi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Bács István, volt érdi alpolgármester időrendbe helyezte az ügy folyamatait:

2020. július: Falusi Ferencet törlik a Köztartozásmentes adózók listájáról.

2020. augusztus: Kocsner Jánost törlik a Köztartozásmentes adózók listájáról.

2020. szeptember: erről jogszabály alapján értesíti az adóhatóság Csőzik László polgármestert, aki nem tesz semmit.

2021. január 10.: állampolgári megkeresés érkezik, amely szerint Csőzik a jogszabályban rendelkezésre álló harminc napban nem tett semmit.

2021. január 18.: hivatalos levélben Bács István is megkérdezi a baloldali polgármestert, hogy miért nem folytatta le a kötelező eljárást.

2021. január 20.: Falusi az önkormányzat adóosztályán tűnik fel, pedig a hatályos rendelkezések szerint a COVID miatt be sem mehetne.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.