Csúcslaboratórium szavatolja hazánk járványügyi biztonságát

A kormány és az EU 12 milliárd forintos támogatásával új nemzeti biztonsági laboratóriumot épít az NNK.

Magyar Nemzet
2021. 03. 05. 16:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19-járvány miatt felértékelődött a járványügyi biztonság szerepe. Egyre nagyobb figyelmet kap az új kihívást jelentő vírusok, baktériumok azonosítása. Felismerve ennek súlyosságát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) új nemzeti biztonsági laboratóriumot épít. A fejlesztéshez Magyarország kormánya és az Európai Unió csaknem 12 milliárd forint támogatást biztosított az Emberi rrőforrás fejlesztési operatív programból – olvasható az NNK közleményében. Hozzátették: a projekt célja egy olyan, hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló nemzeti biztonsági laboratórium fejlesztése a már meglévő, legmagasabb biológiai védelmi szintű (BSL3/BSL4) laboratórium mellett, amely

a legkorszerűbb körülményeket és infrastrukturális feltételeket biztosítja a veszélyes kórokozók diagnosztikája, kutatása terén. Az új csúcstechnológiával felszerelt laboratórium segítségével gyorsítható a magyarországi gyakorlatban ritka, de egyre gyakrabban előforduló biológiai ágensek azonosítása, ezáltal gyorsabb és célzottabb intézkedések tehetők a lakosság egészségvédelme és közvetve a gazdaság védelme érdekében.

Az új infrastruktúra mind hazai, mind nemzetközi szinten kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók (például koronavírus, madárinfluenza vagy Krími-kongói vérzéses láz) elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban, a kórlefolyás tanulmányozásában. A közleményben kitérnek rá, hogy a most épülő új laboratórium és annak teljes infrastruktúrája Magyarország fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonságának megőrzését és fejlesztését szolgálja.

Rendkívüli események, veszélyhelyzetek, például bioterrorizmus esetén is biztosítja a gyors reagálást, amelyben a korszerű diagnosztika szerepe kulcsfontosságú, tovább erősítve hazánk kapuőri szerepét az Európai Unióban.

A fejlesztéssel kialakítják az új nemzeti biztonsági laboratórium épületét és annak informatikai rendszerét, valamint a laboratórium működtetéséhez szükséges új eszközöket szereznek be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.