Csúcsot döntött a határsértések száma decemberben

Elakadt a sárban a svéd embercsempészek autója, sikertelenül próbáltak menekülni.

Végh Attila
2020. 12. 14. 15:48
ORFK embercsempész autó
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöntötte az idei rekordot az utóbbi két hétben az illegális migrációval kapcsolatos jogsértések száma Magyarországon. December elején, az év 49. hetében 2196 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek illegális határátlépés ügyében, ez volt az év legforgalmasabb hete a zöldhatáron. Az év 50. hete sem volt eseménymentes, összesen 1848 intézkedésre került sor, ez volt ebben az évben a második legforgalmasabb hét a határsértések szempontjából.

Az ideiglenes biztonsági határzár kerítését az elmúlt héten 1399 migránsnak sikerült kijátszania, őket a zöld határ közelében, de már magyar területen fogták el a Készenléti Rendőrség határvadászai, az elfogott illegális bevándorlókat meghallgatásukat követően a rendőrök visszakísérték Szerbiába. Hétszáznegyven illegális bevándorlót a műszaki zár megrongálása közben értek tetten, nekik nem sikerült az átjutás, miután önként tértek vissza a szerb oldalra. December 7. és 13. között 56 személy ellen indult büntetőeljárás a határsértés miatt.

Az embercsempészek az elmúlt két hét felderítéseinek a hatására visszavettek a tempóból, a Szerbiából irányított szervezett csoportok egyre nehezebben találnak olyan vállalkozó szellemű sofőröket, akik hajlandók az illegális bevándorlók szállítására. A bűnügyi felderítés adatai szerint emiatt megnőtt az embercsempészet ára is, a szerbiai szervezők annak az összegnek a másfélszeresét kérik a határsértőktől, mint amit az elmúlt hónapban kértek. A rendőrök szerint ez tovább nőhet a lebukások miatt, a sofőrök is több pénzt kérnek a szervezőktől. Aki vállalja a szállítást, az ráadásul nagyobb csoportot vesz fel, hogy nagyobb legyen a haszon is. A múlt héten egy bolgár és egy török kamionos bukott le, akik 38 migránst vettek fel autójuk rakterébe, egy svéd férfi által irányított kisebb embercsempészcsapat pedig 23 bevándorlót akart Ausztria felé csempészni.

Fotó: police.hu

A rendőrök szombat reggel azt vették észre, hogy Dávod külterületén, a temető közelében 23 idegen férfi tart a határ felé, magyar területről Románia irányába. A csoport ellenőrzése során kiderült, szír határsértőkről van szó, akiknek itt kellett volna találkozniuk az előre kifizetett teherautóval, de a fuvaros késett, a migránsok nem mertek gyalog elindulni, ezért úgy döntöttek, hogy visszasétálnak a határ túloldalára. A rendőrök nem sokkal ezután találtak a település közelében egy földúton magára hagyott kisteherautót, ami elakadt a sárban. A határállomások adatai szerint az autó egy órával ezelőtt Csanádpalotánál lépett be az országba, a sofőr egy svéd férfi volt, a teherautóval tartott egy személygépkocsi is, amelyben három férfi utazott. A két jármű együtt mozgott, így a rendőrök azt gyanították, az elakadt embercsempész-autó vezetője is átült a személyautóba, és a migránsokat magukra hagyva elmenekült.

Fotó: Police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján a tehergépjárművel összefüggésbe hozható másik gépjárműre a rendőrök körözést adtak ki. Ennek alapján a készenléti rendőrök Makó külterületén vasárnap délben megállították az autót, és elfogták a benne utazó négy svéd állampolgárt. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai embercsempészés bűntett előkészülete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást, a gyanúsítottakat őrizetbe vették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.