Czeglédy már ősszel ismét a vádlottak padjára ülhet

A Szegedi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság, várhatóan augusz­tusban dönt majd arról, hogy folytatható-e a ­Czeglédy Csabával szemben indult büntetőeljárás.

Magyar Nemzet
2019. 07. 18. 6:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szegedi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság, várhatóan augusz­tusban dönt majd arról, hogy folytatható-e a ­Czeglédy Csabával szemben indult büntetőeljárás, amelyben a baloldali politikust, az MSZP, Gyurcsány Ferenc és az Altus korábbi ügyvédjét bűnszervezet irányítójaként elkövetett költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolták meg – értesült a Magyar Hírlap bírósági forrásból. Mint ismert, Czeglédyt a DK EP-képviselőnek jelölte, így az európai parlamenti választás előtt a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak szavazatai révén mentelmi joga keletkezett, aminek következtében a büntetőügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszék megszüntette az eljárást vele szemben.

A procedúra kissé bonyolult. A mentelmi jog megszűnését követően a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt terjesztett elő a büntetőeljárás folytatása érdekében, ezt az első fokon eljáró bíróság elutasította. A vád képviseletében eljáró Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezett, ezt a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség annak indokaival egyezően fenntartotta, és a Szegedi Ítélőtáblához megküldött másodfokú átiratában az elsőfokú végzés megváltoztatását kérte. Ebben az ügyben dönt várhatóan még a nyári ítélkezési szünetben a másodfokú bíróság, tekintettel arra, hogy a Czeglédy társaival szemben júniusban megkezdődött büntetőeljárás szeptemberben folytatódik.

Ha a táblabíróság helyt ad a fellebbviteli főügyészség indítványának, akkor – hivatalos megnevezéssel – Czeglédy Csaba is a vádlottak padján ül majd a szeptemberi tárgyaláson – mondta a Magyar Hírlap megkeresésére Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Ha a másodfokú bíróság nem változtatja meg az első fok megszüntető határozatát Czeglédyvel szemben, akkor a vádhatóságnak ismételten be kell nyújtania a vádiratot, vagyis az eljárást teljes egészében elölről kell kezdeni – hangsúlyozta a szóvivő.

A büntetőügy húsz vádlottja közül eddig nyolcan tettek beismerő vallomást, s az ügyészséggel megkötött egyezségük alapján a bíróság négyükkel szemben jogerős döntést hozott, valamennyiüket letöltendő börtönbüntetésre ítélte. További négy vádlott ügyében várhatóan szeptemberben hoz ítéletet a bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.