Czeglédyék perére nincs hatással az uniós döntés

A bírói döntés sajtóban megjelent indokolása szerint a 2015-ös adóévre a Czeglédy vezette zrt. jogszerűen alkalmazta bevallásaiban a fordított áfával szemben az egyenes adózás módszerét.

Varga Attila
2019. 02. 15. 14:12
null
Az MSZP és a DK ügyvédje ellen tíz napja emeltek vádat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs hatással az Európai Unió Bíróságának az adóhatóság és a Human Operator Zrt. közötti adóigazgatási eljárásban kialakult vitát lezáró döntésének a Czeglédy Csaba és társai ellen indult büntetőügyre – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Szanka Ferenc tudatta: a bírói döntés sajtóban megjelent indokolása szerint a 2015-ös adóévre a Czeglédy vezette zrt. jogszerűen alkalmazta bevallásaiban a fordított áfával szemben az egyenes adózás módszerét, vagyis az általa befogadott számlák áfatartalmát levonva nyújtotta be adóbevallásait.

Ismertetése szerint a Czeglédy és társai ellen indult bűnügyben az elkövetés módszere pontosan ez, vagyis az áfát is tartalmazó számlák befogadása, bevallása és az áfa jogosulatlan levonása volt. Az eljárás főszereplője által irányított bűnszervezet a vád szerint úgy fogadott be áfát tartalmazó számlákat alvállalkozójától és igényelte vissza azok áfatartalmát, hogy azok adótartalmát a bűnszervezet legalsó szintjén számontartott iskolaszövetkezetek sem fizették meg.

Az úgynevezett fordított áfa bevezetésére éppen azért került sor, hogy az ilyen és ehhez hasonló csalásokat meg lehessen előzni, és a főügyészség adatai alapján a Human Operator Zrt. éppen azért nem alkalmazta később sem a fordított áfára vonatkozó szabályozást és tartotta fenn a bűnszervezet működési rendszerét, hogy tovább folytathassa költségvetést megkárosító bűncselekményeket.

Az MSZP és a DK ügyvédje ellen tíz napja emeltek vádat
Fotó: Havran Zoltán

Az, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete szerint a fordított áfa alkalmazására a 2015-ös adóévre a Human Operator nem is lett volna köteles, a büntetőjogi megítélés szempontjából nincs jelentősége, és a bírósági döntésből csupán az következik, hogy a Czeglédy vezette bűnszervezet 2015-ben is ugyanazzal a módszerrel követte el a költségvetési csalást, ahogyan tették ezt 2011-től kezdődően – áll a közleményben.

Mint arról beszámoltunk: az ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátó Czeglédyvel és húsz társával szemben bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt február 4-én emelt vádat a főügyészség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.