Debrecen és az egyeteme közt kiváló a kapcsolat

Az idén a felsőoktatásba jelentkezett fiatalok körében az ELTE után a Debreceni Egyetem a második legnépszerűbb az országban, vidéken pedig első mind az összes felvételre jelentkező, mind az első helyen megjelölt egyetem kategóriájában. Csaknem tízezren jelentkeztek az idén. Közülük sokan már élvezni fogják azokat az előnyöket, amelyeket a múlt héten a kormány által elfogadott milliárdos debreceni oktatásfejlesztési csomag, a Debrecen 2030 tartalmaz.

Gőz József Miklós
2019. 07. 24. 6:30
null
Népszerű a cívisváros felsőoktatási intézménye Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebből az összegből megújul a városbeli Brassai Sámuel és a Mechwart András szakgimnázium, előzőnek kollégiumot is építenek. Létesítenek egy új, német nyelvű általános iskolát és gimnáziumot, szintén kollégiummal. A Debreceni Egyetemen felújítják a természettudományi és műszaki kar épületét, új jármű-technológiai kutatólabort létesítenek, s több irányban fejlesztik az egyetemen folyó mérnökképzést.

Ez utóbbi fejlesztésben jelentős szerepe van annak, hogy Debrecen és az egyeteme között kiváló a kapcsolat. Az egyetem kancellárja, Bács Zoltán ezt így jellemezte: – Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt öt évben – Szilvássy Zoltán rektor hivatalba lépésével – jelentősen átalakult a város és az egyetem kapcsolata. Az egyetem stratégiai célként fogalmazta meg a régió gazdasági teljesítőképességéhez való határozottabb hozzájárulást. Így például képzéseinkkel máris tudtunk csatlakozni a betelepülő járműipari és informatikai cégek megfelelő jövőképének kialakításához. Külön öröm számunkra, hogy többször elhangzott: számítanak a Debreceni Egyetemmel való együttműködésre és az intézmény tudására.

A városban élők számtalan területen találkoznak az egyetem intézményeivel, szolgáltatásaival. Nagyné Tóth Katalinnal éppen egy egyetemi rendezésű hangversenysorozaton futottam össze. A debreceniek által csak konziként emlegetett kar minden hangversenyén részt vevő hölgy elmondta: „Jól kiegészítik a debreceni Kodály filharmonikusok előadásait. Nemrég például egy olyan nyolcrészes hangversenysorozat első előadását hallgattam, amelyen Fenyő Gusztáv Skóciában élő magyar származású hegedűművész Beethoven összes zongoraszonátáját bemutatja. Nem sokkal utána egy indiai jógaoktató ingyenes gyakorlásán vettem részt az egyetem sportcsarnokában, több mint száz érdeklődővel együtt.” Az elmúlt idényben a zeneművészeti kar mesterképzésében részt vevő hallgatók a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban adták elő Mozart Figaro házassága című operáját.

Népszerű a cívisváros felsőoktatási intézménye
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A sport területén is kapcsolódik egymáshoz az egyetem és a város. Például a most ötéves stadionban több, az egyetemhez kötődő intézmény kap helyet a lelátók alatt. Van itt egyetemi fitneszcentrum, sportegészségügyi és diagnosztikai intézet. Itt „kínozzák” minden évben a Loki játékosait is a kötelező állapotfelméréseken. A stadion és környéke ad helyet nyaranta a Campus Fesztiválnak – most fejeződött be az idei – , s az elsőéveseket is itt ünneplik az úgynevezett youDay alkalmából minden szeptemberben. Az egyetem évnyitóját a hatezres debreceni Főnix sportcsarnokban rendezik, s még tovább is lehetne sorolni a közös pontokat a város és az egyetem között. Utóbbinak például több kihelyezett tanszéke is működik debreceni vállalatoknál.

Az egyetem kancellárja nem véletlenül idézte fel azt, hogy több gyár nyilvánvalóan azért is döntött Debrecen mellett, mert tudta, az egyetem kitűnő gépészmérnököket, informatikusokat és más felsőfokú szakembereket bocsát ki. A tavalyi 170-nel szemben az idén gépészmérnök szakra jelentkezett 260 fiatal pedig azért kéri az idén felvételét a Debreceni Egyetemre, mert tudja: végzés után akár a BMW-nél is dolgozhat. A felvételi vizsgák eredményhirdetése után azt is biztosra vehetik, hogy kitűnő álláslehetőségek várnak rájuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.