Fagyoskodó migránsokon segítettek a határrendészek

Késett az embercsempész: ha a rendőrök nem intézkednek, megfagyhatott volna egy szír család.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 02. 13. 10:32
Biharkeresztes migráns fagyveszély
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, korán reggel munkába induló ember jelentette be a rendőrségen február 12-én nem sokkal hajnali 5 óra után, hogy kiabálást hallott Berettyóújfalu külterületén, a nagykereki magyar–román határ irányából. Az M4-es autópálya kengyelesi pihenőhelyén még meg is állt, hogy figyeljen a hangokra, a rendőröknek azt mondta, nem magyar nyelvű kiáltásokat hallott, de a hangsúlyból egyértelműen arra következtetett, hogy valaki bajba került a környéken.

A Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei a jelzést követően azonnal a helyszínre mentek, és átvizsgálták a területet. A hőmérséklet fagypont alatti, mínusz tíz fok körüli volt, a határrendészek tudták, hogy ha valaki kint reked ebben az időben a határ menti erdőkben és eltéved, az élete is veszélybe kerülhet. Az azonnal elrendelt terepkutatás során hat, magukat iraki és szír állampolgárnak valló külföldit találtak. Az illegális bevándorlókat a zöldhatáron sétáltathatták át az embercsempészek Románia felől. A migránsok nem voltak megfelelően felöltözve, azt hitték, csak pár percet kell kint tartózkodniuk a szabadban, Magyarországon már vár rájuk az előre kifizetett embercsempész autó. Eltévedtek, a sofőr pedig eltűnt. A határrendészek a rendkívül hideg időjárásra tekintettel a három férfinek és három nőnek pokrócot és meleg teát adtak, a didergő migránsokat beültették a rendőrautókba.

Fotó: Police.hu

A határsértők nem tudták hitelt érdemlően igazolni személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, ezért a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően előállították őket a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltségen. Ezt követően visszakísérték őket Romániába, a tiltott határátlépés miatt a román rendőrség indíthat eljárást az ügyükben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.