Digitális eszközök és mesterséges intelligencia segíti a belvárosi idősek mindennapjait

Innovatív idősügyi szolgáltatást vezetett be Lipótváros Önkormányzata a szépkorúak életminőségének támogatására. Az „okosotthon” pilot program célja, hogy a bentlakásos intézménybe való bekerülés elkerülhető, de legalábbis elhalasztható legyen. A lényege, hogy az idősek otthonát olyan digitális eszközökkel szerelik fel, melyek nem csak a magányukat enyhítik, de a biztonságukat növelik.

2019. 09. 20. 14:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiziológiai állapot monitorozása, aktivitás és mozgás mérése, eszméletvesztés riasztás, betörés érzékelő, tűz és szén-monoxid jelző – ezeknek az eszközöknek hála az időskorúak teljes életet élhetnek nyolcvan év felett is, és a bentlakásos intézmények helyett a saját otthonukban maradhatnak. Az úgynevezett Okosotthon nem csak a biztonságérzetüket és a magányukat enyhíti, hanem csökkenti is a nyugdíjasok egészségromlásának mértékét.

– Bevallom, az, hogy részt vehetek ebben a programban már önmagában életenergiával tölt fel – árulta el Bárdossy Lóránt a program sajtóeseményén. – Volt rá példa, hogy jeleznem kellett, legutóbb például elestem, és az állapotfelmérő karperec vészjelző gombját megnyomva, tíz perc múlva megérkezett a segítség – tette hozzá.

A 85 éves férfi fiatalokat megszégyenítő életet él: autót vezet, e-mailezik, online követi napi sajtót és minden reggel tornázik is. – Az én életelixírem az, hogy aktívan töltöm a napjaimat. Amikor hosszú évekkel ezelőtt egyik szerettemet rendszeresen látogattam az idősek otthonában, nos, már attól öregebbek éreztem magam. Úgy vélem, sokkal fittebb tudok szellemileg és testileg is maradni a saját otthonomban – mondta, hangsúlyozva, hogy az Okosotthon rendszer kiépítése óta nem stresszel, mert tudja, hiába él egyedül, vigyáznak minden lépésére.

A kerület hosszú évek óta széles egészségügyi és szociális ellátórendszert működtet, kiemelt figyelmet fordítva a szépkorú lakosaira: – Lipótváros szakrendelője immár CT és MR szolgáltatást biztosít, amelyet az ötödik kerületi lakosok ingyenesen vehetnek igénybe. A téli időszakban pedig akár 16 ezer 800 forintos havi fűtéstámogatást nyújt az önkormányzat a nyugdíjasok részére, de közkedvelt a muskátli-, alma-, burgonya-, húsvéti sonka-, valamint a karácsonyfa és szaloncukor akció is – sorolta Szentgyörgyvölgyi Péter, kiemelve, hogy az idős klubok és a szenior mesemondó csoport is a helyiek igényei szerint lett kialakítva.

A most debütáló pilot programhoz olyan idősek csatlakozhatnak majd, akik betöltötték a 65. életévüket, egyedül élnek, az otthonukat csak korlátozottan képesek elhagyni és részt vesznek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban. A rendszer mesterséges intelligencia segítségével szűri ki, hogy mi az, ami a „normálistól eltérő”.

– Ez azt jelenti egyrészt, hogy a rendszer fel tudja ismerni a különbséget az éles riasztás és a tesztjel között, másrészt a jelzéseket szelektálni tudja aszerint, hogy mentőt, tűzoltót, katasztrófavédelmet vagy a rendőrséget kell-e a probléma megoldására segítségül hívni – részletezte Jeneiné Rubovszky Csilla, a program szakmai kidolgozója, a kerület alpolgármestere.

– A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás alapját képező állapotmérő-, vészjelző karórát egy digitális gyógyszeradagolóval, de még egy hűtőszekrény nyitásérzékelővel is kiegészítjük, ezáltal az idősek egyik legnagyobb problémájára, az egészségromlásuk akadályozására tudunk választ adni – ismertette.

Mint fogalmazott: Első hallásra feleslegesnek tűnhet a hűtőnyitás érzékelő, a szakemberek azonban tudják, hogy az idősek olykor elfelejtenek enni és annyira legyengülnek, hogy már a hűtőszekrényig sincs erejük elmenni. Ezt akadályozza meg ez az eszköz, amely figyeli az aktivitást és ha túl hosszú idő telt el a legutolsó érzékelés óta, a rendszer értesíti a szociális gondozót, aki azonnal telefonál, hogy szüksége van-e segítségre.

– Gyakori az is, hogy nem csak az étkezések maradnak ki, de a gyógyszereket is elfelejtik időben bevenni. Ezt megelőzve a gyógyszeradagolóval szociális gondozó egy hétre előre be tudja tárazni a pirulákat a nyugdíjas részére: a rendszer a meghatározott időben jelezni kezd, amelyre ha nem reagál rövid időn belül az idős, az eszköz vészjelzést ad le a szociális gondozónak, aki ha szükséges, tíz percen belül a helyszínre tud menni – részletezte az alpolgármester.

A program nem csupán az idősek életminőségét javítja, de költséghatékony is: 53 ezer államilag finanszírozott férőhely van a bentlakásos intézményekben, amelyre 34 ezren várakoznak, a Fővárosban várakozó idősek közül minden tizedik a belvárosban él.

– Az országban 128 százalék az elöregedés mértéke, a belvárosban ez 256 százalék. Fontos azt is látni, hogy egyetlen intézményi fenntartási hely három millió forintba, míg a pilot program költségei személyenként mindössze 400 ezer forintba kerül – tájékoztatott Jeneiné Rubovszky Csilla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.