Elismerést kapott az Auróra zenekar

Győr jelenlegi polgármestere, Dézsi Csaba több mint harminc éve az első olyan városvezető, aki büszke a korábbi szocialista rezsimben betiltott helyi punkzenekarra, az Aurórára. A város vezetője díjazta a zenészeket, elismerve karitatív munkájukat is.

Végh Attila
2021. 04. 03. 8:30
Auróra
Győr polgármestere a leggyőribb zenekar tagjaival Forrás: aurora.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Auróra nevű punkzenekar 1983-ban Győrben alakult, és a Kádár-rezsim a szövegei miatt rögtön be is tiltotta. A banda ezért évekig csak álnéven játszhatott a magyar klubokban, több rendőri figyelmeztetést is kaptak, rendszeresen megfigyelte őket az állambiztonsági szolgálat. Ausztriában és Németországban már ismertebbek voltak, amikor eljöttek a rendszerváltás évei. A zenekar Viszlát, Iván! című dala lett 1989 egyik punkhimnusza. A magát mindig lokálpatriótának tartó győri zenekar ezek után kiadott egy tucatnyi albumot, több ezer koncerten mutatták be a számaikat itthon, a történelmi Magyarország városaiban és Európa nyugati felén is. Egyedül Győrben nem vettek tudomást róluk a városi programszervezők, majdnem négy évtizedig.

Dézsi Csabával Goreczki Szabolcs, az Auróra basszusgitárosa tárgyalt a karitatív munkáról
Fotó: Auróra zenekar

Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere azonban idén tavasszal a város Pro Urbe díjával jutalmazta a zenekart. A kormánypárti városvezető indoklása szerint az elismerést a zenekar a több évtizedes stílusteremtő munkásságával, illetve a fiatal generáció egészségügyi, prevenciós ellátásának megsegítésével, a jövőképük formálása érdekében karitatív területen végzett áldozatos munkájával érdemelte ki.

Az Auróra a rendszerváltás előtt keményen bírálta az akkori rendszert. Ugyan nem börtönözték be őket ezért, mint a szegedi CPg tagjait, de a zenekar egyik alapító tagja külföldre menekült a pártállami rendőrség folyamatos zaklatásai elől. A rendszerváltás óta semmilyen politikai rendezvényen nem álltak színpadra. Ez nem azt jelenti, hogy ne kritizálnák a dalaikban most is azokat a dolgokat, amik nem tetszenek nekik.

Az Auróra tavaly tavasszal, a koronavírus első hulláma idején határozta el, hogy a korábbi adománygyűjtéseiket követően segíteni akarják a frontvonalban dolgozó győri ápolónőket is. Dézsi Csaba azonnal fogadta a karitatív ötlettel előálló zenekar tagjait. Megszületett

Az élet zsoldosa című dal, és a győri önkormányzat támogatásával olyan pólókat gyártattak, amelyek értékesítésével a zenekar az egészségügyi dolgozókat támogatta a Szívkatéterezés Győr Alapítvány közreműködésével.

A koronavírus persze az Auróra bevételeit is csökkentette, csak az első és a második hullám közötti pár hónapos szünetben adhattak néhány koncertet, pedig ezt megelőzően évente csaknem száz fellépésük volt. Mégsem kértek állami segítséget, mert úgy gondolták, az egészségügyre, a járvány megfékezésére kell összpontosítani, többek között azért, hogy utána szabadon lehessen koncertezni.

A várostól kapott elismerést óriási megtiszteltetésnek tartják, még ha közösségi oldalakon olyan megjegyzéseket is kaptak az irigykedőktől, hogy egy lázadó punkzenekar halála, ha a hatalomtól díjat kap, és azt el is fogadja. Sokan azt kérdezték, mit tett le az asztalra egy punkzenekar, hogy Pro Urbe díjat kap Győrtől. A rajongók szerint a válasz nagyon egyszerű: „Az asztalt, amin elindulhatott 1989-ben a rendszerváltás. Az asztalt, melyről nemcsak enni lehet, de másoknak is meg lehet teríteni!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.