Díjazták az autista emberek támogatóit

Az informatika az akadálymentesítés új korszakát nyithatja meg azzal, hogy korábban elérhetetlennek gondolt segítségnyújtási formákat tesz lehetővé a fogyatékossággal élő személyek számára.

Csekő Imre
2019. 12. 09. 8:24
KŐVÁRI Edit; FÜLÖP Attila
Fülöp Attila és Kővári Edit adta át az elismerést Gálné Bakos Juditnak Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az informatika az akadálymentesítés új korszakát nyithatja meg azzal, hogy korábban elérhetetlennek gondolt segítségnyújtási formákat tesz lehetővé a fogyatékossággal élő személyek számára – hangsúlyozta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szombaton az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dísztermében.

A politikus az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) 2019-es szakmai napját megnyitó köszöntőbeszédében kiemelte: a kormány arra törekszik, hogy valódi és tartalmas segítséget biztosítson a fogyatékossággal élőknek, ezért rendszeresen egyeztet azok érdekvédelmi szervezeteivel.

Fülöp Attila emlékeztetett arra is, hogy a kabinet a Széchenyi 2020 programon keresztül négymilliárd forinttal támogatja ezeket a szervezeteket, hogy azok segíthessék saját célcsoportjaikat az infokommunikáció és az információs akadálymentesítés terén, ami magába foglalja a ma fellelhető okoseszközök használatát, illetve azok informatikai támogatását is. Az államtitkár rendkívül fontosnak nevezte az AOSZ DATA-projektjét, amely leginkább azzal segíti az autizmussal élők mindennapjait, hogy könnyebbé teszi számukra a kommunikációt, ami nélkül elképzelhetetlen a társadalmi beilleszkedés.

Fülöp Attila és Kővári Edit adta át az elismerést Gálné Bakos Juditnak
Fotó: MTI/Soós Lajos

A rendezvényen Fülöp Attila, valamint Kővári Edit, az AOSZ elnöke átadták a Senpai-díjakat, amelyeket minden évben olyan emberek és szervezetek kaphatnak meg, akik és amelyek segítő szándékkal fordulnak autista embertársaik felé.

A díjról az AOSZ elnöksége dönt, amely idén három szereplő számára is odaítélte az elismerést. A 2019-es évben Senpai-díjat kapott Csepregi András pedagógiai szakpszichológus, gyógypedagógiai tanár, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgató-helyettese, a Budapest XXI. kerületi Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és annak dolgozói, akik nevében az elismerést Gálné Bakos Judit igazgató asszony vette át, valamint a békéscsabai Ózon-Bike Spinning edzőterem, amelynek nevében Gujné Szabó Tünde vehette át a Senpai-díjat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.