Diplomatáink sorra hozzák haza a magyarokat

Csúcsra jár a magyar külügyminisztérium a koronavírus-járvány idején. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán elmondta: még több ezer, önhibájukon kívül külföldön rekedt magyart hoznak haza a következő napokban.

2020. 04. 02. 18:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán, videóüzenetében arról számolt be: eddig március 22-től április 1-ig 5965 honfitársunkat mentették ki diplomatáink szorult helyzetükből. Kedden két különgép repült el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Észak-Amerikába, hogy Izlandon, az Északi-sarkon át öt kanadai, illetve egyesült államokbeli városból tervek szerint összesen 257 magyar és 18 szlovák állampolgárt – zömük felvidéki magyar – hozzanak haza.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a szövetségesi együttműködés jegyében kilenc kanadai állampolgár hazajutását tettük lehetővé, amikor a két észak-amerikai mentesítő járatunk egyike sikeresen landolt Torontóban. Ugyanez a repülőgép, immár 124 magyar, tíz szlovák és négy szlovén állampolgárral a fedélzetén másfél óra múlva felszállt Kanadából, és megkezdte útját – egy izlandi tankolás közbeiktatásával – Magyarország felé. A délután érkezett repülőgép 15 ezer arcmaszkot is hozott, a torontói magyarok felajánlásaként. A másik gép a tervek szerint lapzártánkor száll(t) le Budapesten.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a továbbiakban is szállítják az egészségügyi felszereléseket és védőeszközöket Kínából Budapestre. Csak szerdán hat cargo-gép érkezett 12 millió darab arcmaszkkal, harmincezer (egészségügyi) overállal és kétszázezer (plexi) arcvédővel.

A szaktárca nemcsak kimenekítő akciókat szervez, minden önhibáján kívül külföldön rekedt magyar számíthat diplomatáinkra. Így például a pomázi Langó Réka és hat honfitársa is. Kedden számoltunk be róla, hogy hatodmagával lett a francia Alpok legnagyobb síközpontjában szolgálati szobájának foglya Langó Réka. A lány és kollégái március 17. óta nem tudnak hazaindulni, repülőjáratai­kat sorra törölték. A külügyminisztériumot kérték, szerezzék be a szükséges engedélyeket a francia hatóságoktól, hogy egy mikrobusszal hazajöhessenek. A pomázi lány Les Deux Alpes faluban van hat magyar kollégájával együtt, a síközpont egyik szállodájában felszolgálók.

Réka a Magyar Nemzetnek elmondta: cikkünk nyomán felgyorsultak az események, mind a lyoni konzulátusról, mind a külügyminisztériumból felvették velük a kapcsolatot. (Les Deux Alpeshez legközelebb a lyoni repülőtér van, de már egy hete lezárták, gyakorlatilag megszűnt a személyszállítás.) Szerdán kapták az örömhírt, hogy a párizsi magyar nagykövetség mikrobusza értük megy, hogy átszállítsa őket Svájcba, a bázeli repülőtérre, ahonnan pénteken el tudnak repülni Budapestre. A BME turisztikai képzését idén januárban befejező Langó Réka honfitársai nevében is hálás a segítségéért. – Megszűnt az idegőrlő bizonytalanság, köszönjük, hogy hazamehetünk – mondta, s hozzátette: nem tud arról, hogy a faluban, vagy a síközpontban volna koronavírus-fertőzött, ők is mindannyian tünetmentesek.

Ugyancsak pénteken jöhet haza Csehországból egy mohácsi házaspár országgyűlési képviselőjüknek és a külügyminiszternek köszönhetően. – A koronavírus elleni védekezésről szóló törvénytervezet vitája közben kaptam egy üzenetet egy Mohácson lakó hölgytől – mondta a Mohácsi Újság.hunak Hargitai János, a város és térsége Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselője. Az asszony férjével együtt Csehországban élő lányukat látogatták meg, ám az ottani intézkedések miatt nem tudják elhagyni az országot, s eddig bárhova is fordult, nem tudtak segíteni nekik. A képviselő Szijjártó Péter közbenjárását kérte még az ülés alatt, s miközben este autózott haza, már jött a tárcavezetőtől az üzenet, a házaspár pénteken jöhet haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.