Dódity Gabriellától elvették a lehetőséget, hogy bizonyítsa igazát

A kispesti bíróságon az ügy kipattanása után majd két évvel megtartották az első tárgyalási napot Dódity Gabriella rágalmazási ügyében. Lackner Csaba, a korrupciógyanús ügyekbe keveredett kispesti ex-MSZP-s politikus ugyanis feljelentette a képviselőnőt 2019 tavaszán, amiért az „fehér poros orrokat” emlegetett vele kapcsolatban. A bíróság a tárgyaláson indoklás nélkül elvette a lehetőséget Dóditytól, hogy bizonyítsa igazát.

2021. 02. 11. 21:05
Dódity Gabriella
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön kora délután kezdődött Dódity Gabriella rágalmazási pere a XVIII. és XIX. kerületi bíróságon. A Fidesz–KDNP kispesti önkormányzati képviselőjét a korrupciógyanús botrányokba keveredett ex-MSZP-s Lackner Csaba jelentette fel még 2019 tavaszán, mivel egy Facebook-posztban Dódity akkor válaszul a képviselőtársát ért minősíthetetlen kommentekre azt írta, hogy „két csík között sem vagytok olyan hazafiak, mint ő”, valamint Dódity „fehér poros orrokat” is emlegetett. Érdemes hozzátenni, hogy ekkor még nem kerültek nyilvánosságra a kispesti kép- és hangfelvételek, amelyeken az látható, hogy Lackner egy tányéron fehér port rendezget csíkokba, a hangfelvételeken pedig többször is hallható, ahogy Lackner és beszélgetőtársai kokainról és más tudatmódosító szerekről beszélgetnek jól halható, nagy szippantások közepette.

Lackner Csaba (balra) és Dódity Gabriella a kispesti bíróság előtt Fotó: Teknős Miklós

Dódity Gabriella a bíróság előtt elmondta, a felvételek nyilvánosságra kerülését megelőzően is hallott arról, hogy Lackner Csaba hogyan szokott bulizni. A tárgyalás vége felé a képviselőnő ügyvédje négy tanú nevét is felsorolta, akik erről a bíróság számára is bővebb felvilágosítást tudtak volna adni.

Lackner Csaba ügyvédje kiemelte, hogy Dódity Gabriella kijelentései alkalmasak ügyfele becsületének csorbítására, amelyet nagy nyilvánosság előtt (a Facebookon), jelentős érdeksérelmet okozva követett el. A kijelentések az ügyvéd szerint meghaladják a véleménynyilvánítás határait. Arra is hivatkozott, hogy a Lackner által leírt becsmérlő mondatok miatt elnézést kért egy későbbi kommentben és kifogásolta, hogy Dódity viszont nem kért bocsánatot.

Egy csík, két csík

Dódity Gabriella a bíróság előtt elmondta, hogy a Lacknerrel folytatott kommentháború afféle politikai adok-kapok volt, szerinte közszereplőként Lacknernek fel sem kellett volna vennie a kijelentést. A Lackner Csaba által tett kommenttel kapcsolatban kiemelte: „Elfogadhatatlan, hogy valakit a származása miatt bélyegezzenek meg”. Hogy mennyiben volt releváns Dódity erre adott válasza („fehér poros orrok” és csíkok emlegetése), amelyben lényegében – és ezt a bíróság is így értelmezte – drogfogyasztást emleget, a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselője kiemelte: „Egy önkormányzati szereplőnek, képviselőnek példát kell mutatnia a közösségnek, és amit tesz, az minősíti azt a politikai közösséget is, amelynek tagja”.

Dódity Gabriella hangsúlyozta, hogy ha Lackner szerint a csíkokra és fehér poros orrokra tett kijelentés drogozásra utal, akkor Lackner maga mondja, hogy a kispesti felvételeken is drogozik, ugyanis ezeken is szó van csíkokról, illetve például kóláról, ami a kokain egyik szlengben használatos neve.

A képviselőnő kiemelte a hangfelvételekkel kapcsolatban, hogy az azokon elhangzó információk között számos olyan volt, amelyet később az élet is igazolt, ilyennek nevezte például azt a tervet, amely szerint Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának a fizetését megdupláznák az önkormányzati választások után, amely így is lett.

Lackner Csaba védője a hangfelvételek hitelességét igyekezett aláásni. Többek között jelen sorok írójának a kispesti önkormányzat Antikorrupciós és Tényfeltáró Bizottsága előtt tett rövid nyilatkozatát is felolvasta, amelyben elhangzott: a felvételeken vannak „fals” információk. Ez valóban így van, a felvételeken megszólaló szereplők egyes esetekben a tényeket nem jól tudták, vagy nem megfelelően adták elő, csakhogy ez aligha kérdőjelezheti meg ötven órányi hanganyag hitelességét. Lacknerék igyekeztek a tényfeltáró bizottság munkáját lezáró jelentést is a bíróság elé citálni, amelynek csak annyi a szépséghibája, hogy azt Gajda Péter és az aljegyző írta – akik megvizsgálták saját magukat és mindent rendben találtak. A bizottság a pandémia miatt érdemi munkát nem tudott végezni.

Lackner ügyvédje mindezeken felül arról is beszélt, hogy a képviselő több drogtesztet is elvégzett, amelyek nem mutatták ki semmilyen szer jelenlétét a szervezetében. A vizsgálatok időpontja azonban nem hangzott el.

A valóságbizonyítást elutasítják

– A bíróság hoz egy indítványt, hogy a valóságbizonyítást elutasítja – közölte a felekkel a bírónő, miután Dódity ügyvédje felsorolta azoknak a tanúknak a neveit, akik közvetetten és közvetlenül is tudták volna tanúsítani, hogy Lackner Csaba drogot fogyasztott. A döntést ezután nem indokolta a bírónő, a tárgyalás iratismertetéssel és a jogi képviselők perbeszédével folytatódott.

Lackner védője elmondta: a kérdés, hogy politikai véleménynyilvánításról beszélhetünk-e, vagy pedig tényállításról. Az ügyvédnő idézte az Alkotmánybíróság 2013/14-es határozatát, amelyben az AB meghatározta az értékítéletnek és a tényállításnak a fogalmát és az ügyvédnő szerint jelen esetben ez utóbbiról van szó.

– Aki azt terjeszti másról, hogy kábítószert fogyaszt, az nyilvánvalóan a becsület csorbítására alkalmas – mondta. Lackner és védője arra kérte a bíróságot, hogy ítélje Dódityt 180 órányi közmunkára, valamint igényt tart 1,5 millió forint sérelemdíj, valamint a bírósági illetékek megfizetésére.

– Azt, hogy a bíróság elutasította a valóság bizonyításának a lehetőségét, nagyon nehezményezem, ezzel semmilyen módon nem tudok egyetérteni – mondta perbeszédében Dódity Gabriella védője. Hozzátette: egy demokratikus jogállamban nem megengedhető az, hogy ha egy politikus egy másik politikus magatartását kritizálja, akkor tőle el lehessen vindikálni azt a jogot, hogy ő a valóságtartalmát ennek a kijelentésnek bizonyítsa. A védő szerint Dódity kommentje egy sarkos politikai vélemény, amelyet Lackner Csaba közszereplőként tűrni köteles.

Utolsó szó jogán Dódity Gabriella két képet vett elő, amelyeken Lackner Csaba fehér poros zacskót tart egy ventilátor elé.

Elfogadhatatlan

– Elfogadhatatlannak tartom, hogy amikor valakiről ilyen kép- és hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, akkor bárkinek kérdés lehet, hogy a fehér por és két csík megtörtént-e. Elfogadhatatlan, hogy nem adatik meg nekem a jog, hogy bizonyítsam az igazamat – mondta a tárgyalás után a Magyar Nemzetnek Dódity Gabriella. A politikus védője szerint megmagyarázhatatlan, ami történt.

A kispesti bíróság február 19-én hirdet ítéletet az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.