Dömötör Csaba: Vitákkal teli időszak következik az európai politikában

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a környezetvédelem közös ügy, amely a napi pártpolitikai csaták felett áll, és nem is lenne jó, ha azok foglya lenne.

Forrás: Hír TV2020. 01. 13. 14:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitákkal teli időszakra számít a kormány az európai politikában, mert még mindig fennállnak az identitásválság okai, amelyeket az újra erősödő migráció hoz felszínre – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a környezetvédelem közös ügy, amely a napi pártpolitikai csaták felett áll és nem is lenne jó, ha azok foglya lenne.

Még mindig fennállnak az identitásválság okai az európai politikában, amelyeket az újra erősödő migráció hoz felszínre – ezt a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Dömötör Csaba elmondta, azt szeretnék elérni, hogy Európa képes legyen megvédeni magát a migrációs válságban.

„Ami azt is jelenti, hogy a magyar határra is nagyobb nyomás nehezedik. Az Európai emberek itt hatékony választ várnak – az elmúlt időszak választásai is ezt bizonyítják, és van még egy fontos körülmény, amit itt szeretnék megemlíteni, ez pedig gazdasági jellegű, mert az európai gazdaság a lassulás jeleit mutatja és ez önmagában is vitákat vetít előre. Ha turbulens időszak jön az európai gazdaságban, akkor nekünk erre fel kell készülnünk, ezért is dolgozik a Pénzügyminisztérium a következő gazdaságvédelmi akcióterven.”

– mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Jó lenne, ha az európai jobboldal is magáénak vallaná ezeket a célokat, és megújulna – szögezte le az államtitkár.

„Azt gondolom, hogy az Európai Néppártnak kell eldöntenie, hogy milyen irányba megy tovább: a nagykoalíciói fotel melegében maradni, feladva egyes esetben a jobboldali értékeket, vagy a megújulásra szavaz. Ettől függ az is, hogy a Fidesz majd milyen utat választ.”

Dömötör Csaba szólt arról is, hogy a környezetvédelem közös ügy, amely a napi pártpolitikai csaták felett áll, s nem is lenne jó, ha azok foglya lenne. Dömötör Csaba szerint az ellenzék megpróbálja kisajátítani a környezetvédelem ügyét, pedig a kormány már évek óta a cselekvés útját járja. A politikus kiemelte, Magyarország azon 21 ország közé tartozik, amely úgy növelte gazdaságát, hogy közben csökkent a szén-dioxid-kibocsátása.

„Ezen az úton szeretnénk továbbmenni, célként a stratégiában. 2030-ra azt szeretnénk elérni, hogy az áramtermelés 90 százaléka legyen szén-dioxid mentes, és később szeretnénk elérni a klímasemlegességet, de ehhez meg kell vívnunk egy nagy vitát, melynek a lényege az, hogy ki állja végső soron a számlát.”

Az államtitkár kitért arra is, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján az egészségügyi fejlesztések kapcsán elhangzott kijelentések azt jelzik, hogy stratégiai ágazatról van szó, amit a kormány több irányból is megerősít. Lépéseket tesznek a kórházi adósságállomány felszámolására, folytatódik az egészségügyben a béremelési program és felújítják a kórházi váró- és kórtermeket is.

A teljes műsor IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.