Döntött a kormány a budai fonódó villamoshálózat bővítéséről

Déli irányba hosszabbítják meg hat megállóval a fontos közösségi közlekedési folyosót.

2020. 07. 31. 12:57
null
Budapest, 2020. június 11. Lezárt villamossín a Soroksári út és a Haller utca keresztezõdésénél 2020. június 11-én. Elkezdõdött a pesti fonódó villamoshálózat kialakításának elsõ fejlesztése, a Soroksári út és a Haller utca keresztezõdésénél megépülõ új villamosvágány-kapcsolat kialakítása. A fejlesztésnek köszönhetõen közvetlen kötöttpályás kapcsolat jöhet létre a Haller utca irányából a 2-es villamos belvárosi szakasza felé. Az új vágányon közlekedõ villamosjárattal a Nagyvárad tértõl átszállás nélkül lesz elérhetõ a többi között a belváros is. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnap megjelent kormányhatározat értelmében a kormány központi költségvetési forrást rendel a budai fonódó villamos II. ütemére, a Szent Gellért tér és a Budafoki út közötti szakasz tervezésének folytatására és a tervek véglegesítésére – írta Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója kiemelte, hogy a tervek nagyjából másfél év múlva kerülhetnek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé, a főváros és a kormány közös fejlesztési testülete ekkor dönthet az építkezés finanszírozásáról és a kivitelezés megindításáról. Hozzátette: a tervezési munkák folytatását – a déli körvasúttal való összefüggésekre is tekintettel – Fürjes Balázs kormánybiztos felügyeletével a BFK végzi majd a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együttműködésben. Vitézy Dávid emlékeztetett, hogy miután az előző városvezetés elindította az előkészítést, 2019-ben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa egyértelmű állásfoglalást tett a fejlesztés kiemelt fontosságáról.

A tervezett vonalhosszabbítás kapcsán úgy fogalmazott: a II. ütem a Szent Gellért tértől a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány mentén tárja fel az egyetemi negyedet és az Infoparkot, majd a Dombóvári útra befordulva belvárosi kapcsolatot nyújt a kopaszi-gáti közparknak és a mellette épülő új lakó- és irodanegyednek is. Itt átszállási lehetőség jön létre a meglévő 1-es villamos és a közeljövőben kiépülő Nádorkert vasúti megállóhely felé is. Az új vonalszakaszról a Szent Gellért téren kapcsolat nyílna északra a 19-es, 41-es és 56-os vonalak felé, illetve Pestre a 47-es és 49-es vonalak felé. A térség így nemcsak vasúti, hanem a villamosok révén mind a négy – egyszer a jövőben öt – metróvonalhoz közvetlen villamoskapcsolatot kaphat. Azt is megjegyezte, hogy a pontos vonalhálózatról a BKK dönt majd, az előzetes tervek szerint mindkét irányba, a rakparton át Óbudára és a Szabadság-hídon át a Deák Ferenc térre is indulna új viszonylat a Műegyetem rakparti ágról.

A budai fonódó villamos II. ütemének műszaki tartalmát is megosztotta az olvasókkal Vitézy Dávid, ezek szerint hat új akadálymentes megállóhely, 2,8 kilométer új, füvesített, kétvágányú villamospálya, a környezet és a rakpart rendezése, a Déli összekötő vasúti híd alatti járda és kerékpárút kibővítése és új átszállási kapcsolat valósulna meg a déli körvasútra a folytonos rakparti sétány és kerékpárút megtartása mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.