Dunai hajóbaleset: három hónapra szól a letartóztatás

A Hableány-ügyben az elsőfokú bíróság korábban szeptember 30-ig hosszabbította meg a kapitány letartóztatását. A végzés ellen a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség fellebbezett.

2019. 09. 18. 13:18
null
Huszonnyolc ember életét követelte a tragédia Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, egy vízbe veszett áldozat holttestét azóta sem találják.

A Hableány-ügyben az elsőfokú bíróság korábban szeptember 30-ig hosszabbította meg a kapitány letartóztatását. A végzés ellen a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség fellebbezett, mivel álláspontja szerint „a büntetőeljárási törvény által lehetővé tett három hónappal szükséges meghosszabbítani a letartóztatást” – írták a közleményben. A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság az ügyészi fellebbezést alaposnak tartotta, az ügyészség indokait osztotta, ezért megváltoztatta az elsőfokú határozatot, és a letartóztatást 2019. november 30-ig meghosszabbította.

Huszonnyolc ember életét követelte a tragédia
Fotó: Kurucz Árpád

A Viking Sigyn ukrán kapitányát vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsította meg a nyomozó hatóság. Jurij Csaplinszkijt június 1-jén letartóztatták, a bíróság azonban lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése. Július 31-én – miután segítségnyújtás 35-rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították – a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását.

A nyomozás eddigi adatai, szakértői vélemények és tanúvallomások szerint a dunai tömegszerencsétlenséget Jurij Csaplinszkij okozta. Az általa vezetett szállodahajó a Margit híd Pest felőli oldalának középső hídnyílása előtt érte utol a sétahajót. A gyanúsítás szerint Csaplinszkij szabályszegései miatt a Sigyn hátulról nekiment a Hableánynak, maga alá gyűrte a sétahajót, ami hét másodperc alatt elsüllyedt. Az ütközés erejét – és a Hab­leány reménytelen helyzetét – jellemzi, hogy az ezertonnás Sigyn, 13-14 kilométer/órás sebességgel nekiütközve a negyventonnás Hableánynak, végigroncsolta a sétahajó bal oldalát a tattól a kormányállásig, hatvan centiméteres, félkör alakú mélyedést vájva az öt centiméter vastagságú acéllemezből épült hajótestbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.