Dunaszerdahelyi mészárlás: Turek jelenleg is gyanúsított

Újra megnyitotta a Csontkezűként ismert Döcher György és bolgár testőre elleni 1999-es merénylet aktáit a magyar rendőrség. Csontkezű társa, a Turek néven ismert Haris Sándor időközben nevet változtatott, ám gyanúsított a dunaszerdahelyi tíz ember halálát követelő, ugyancsak 1999-es mészárlás ügyében. Ugyanakkor kártérítési perre készül a szlovák állam ellen, miután egy drogügyben jogerősen felmentették.

2020. 01. 23. 7:48
-
A Palotás eszpresszóban végzett egy bérgyilkos Döcher Györggyel és az emberével Fotó: MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután új körülmények merültek fel az 1999. február 2-i, XV. kerületi kettős gyilkosság ügyében, újranyitották az aktákat, értesült róla a Magyar Nemzet. A Palotás presszóban – két szabadnapos katonai elhárító szeme láttára – egy bérgyilkos Scorpio géppisztollyal végezte ki a tulajdonost, Döcher Györgyöt és bulgár Misiként ismert testőrét. Csontkezű, azaz Döcher a saját vendéglőjében volt külső munkán a börtönből, amikor megölték.

Az áldozat neve az 1992-es első maffiaperben vált ismertté – mások mellett – a később lelőtt Prisztás Józseffel, valamint gyermekkori barátjával, a Turekként ismert, akkori nevén Haris Sándorral együtt.

A Palotás eszpresszóban végzett egy bérgyilkos Döcher Györggyel és az emberével
Fotó: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A váci hetek néven futó ügyben zsarolásért, önbíráskodásért és más erőszakos bűncselekményekért jártak el a vádlottak ellen. Csontkezűt és Tureket aztán több gyilkossággal is összefüggésbe hozták. Így a pénzváltó Zaharovics Zoltán 1991-es brutális meggyilkolásával is, de mivel a bűntettet nem tudták rájuk bizonyítani, végül 1996-ban jogerősen felmentették őket.

Ugyancsak meggyanúsították a párost Csontkezű barátnője, Harasztia Teodóra 1991-es meggyilkolásával, ám 1993-ban az ügyészség megszüntette az eljárást, mert a rendőrségnek csak közvetett bizonyítékai voltak. A legfrissebb hírek szerint nem zárható ki, hogy az ügyet ismét előveszi a rendőrség.

Csontkezű halála után Turek Szlovákiába tette át érdekeltségeit, ahol több tanúvallomás is született arról, hogy az egyik csallóközi maffia vezetőjével, Sátor Lajossal állt baráti és üzlet viszonyban. Tureket többször is letartóztatták Szlovákiában. Jelenleg is gyanúsítottja az 1999. március 25-i, dunaszerdahelyi Fontana bárban történt mészárlásnak.

A Sátor Lajos-féle maffia ősellenségét, Pápay Tibort és kilenc emberét lőtte agyon három géppisztolyos támadó. A Sátor klán túlélő tagjait épp a közelmúltban ítélték Szlovákiában súlyos fegyházbüntetésre.

A vádalkut kötő Horváth Lehel, aki később Sátor Lajost saját kezűleg lőtte agyon, azt vallotta a nyomozóknak, hogy a Fontanában Turek, Sátor társa is ott volt. Turek neve legutóbb a Sátor klán és a Pápay klán véres háborúját rendőrségi és bírósági információk alapján bemutató, az Elásott igazság című, Barak Dávid újságíró jegyezte könyvben bukkant fel, mint aki a mészárlásban érintett lehetett.

Tímár Tibor, Turek szlovákiai ügyvédje azt mondta lapunknak: a dunaszerdahelyi ügy mellett védence, Alex Haris még három ügynek volt gyanúsítottja. Egy zsarolási ügyben felmentették.

Harist 2011-ben Jozef Roháccsal elcserélve adták ki Szlovákiának, akkor drogtermesztés volt a vád, ám az ügyben jogerősen felmentették, és 2015-ben hazatérhetett. Az ügyvéd szerint most kártérítési eljárást indítanak a szlovák állam ellen, mivel kiderült, nem volt drog az ügyben. Még vizsgálati fogságban volt, amikor a cellájában talált illegális telefon ­miatt is eljártak Turek ellen, de kiderült, a telefon nem az övé volt.

A Fontana bárbeli mészárlás ügyében pedig Tímár Tibor szerint egyáltalán nincs bizonyíték védence bűnösségét illetően. Az ügyvéd szerint még idén Tureknek kedvezően lezárják az ügyet, miután tanúként kihallgatják a túlélőket.

Tímár Tibor elmondta azt is, érthető, hogy Alex Haris időközben nevet változtatott, és D. Alexként működteti építési vállalkozását, hiszen az eredeti nevét rá valló bűnözők feketítették be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.