Durva támadás a sajtószabadság ellen

A Lokál kapcsán első döntésként a BKV-t utasítani fogják a lappal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják a közterületi osztogatását is.

Baranyai Gábor - Gabay Dorka
2019. 10. 17. 11:51
null
Úgy tűnik, Budapest mégsem lesz mindenkié Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely tegnap, az adatkezelési botrányba keveredett józsefvárosi ellenzék főhadiszállásán, a Patyolat Próbaüzem nevű szórakozóhelyen tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján és az Indexnek adott interjúban is megismételte az ígéretét, hogy a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Liget Budapest projekt mellett visszavonják a római-parti mobil gát megépítéséről szóló döntéseket. Az ellenzéki főpolgármester továbbra is szeretné elérni, hogy 14 éves korig és az álláskeresők számára ingyenes legyen a BKV, de egyelőre nem látják még a cég pénzügyi helyzetét. Karácsony annak ellenére, hogy nem ismeri a BKV és a főváros pénzügyi helyzetét, arról is beszélt, hogy a bérletek árát nem emelik, sőt csökkentik, ösztönözve az embereket az éves bérlet megvásárlására.

Karácsony Gergely a főváros patkányirtással kapcsolatos szerződéséről – amit egyébként maga is megszavazott – azt mondta, jogszerű megoldást kell találni, hogy bontsák fel a szerződést közegészségügyi veszélyhelyzetre hivatkozva. Azt azonban nem vette figyelembe, hogy maga az országos tisztifőorvos cáfolta, hogy vészhelyzet lenne.

Úgy tűnik, Budapest mégsem lesz mindenkié
Fotó: Mirkó István

Valószínűleg nagyon komoly ellenállásra számíthat szövetségesei részéről Karácsony egységes parkolási rendszerről szóló ötlete, amelyből eddig a kerületeknek – az általa vezetett Zugló kivételével – komoly bevételük volt. A sajtószabadságról vallott nézeteit tükrözi, hogy az aluljárókban osztogatott Lokál napilap kapcsán első döntésként a BKV-t utasítani fogják a lappal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják ennek „a gyűlöletkeltő propagandának” a közterületi osztogatását is. Úgy tudjuk, Karácsony az ellenzék új lapját, a Pesti Hírlap terjesztését támogatná.

Az új főpolgármester a szimbolikus politizálás terén is bemutatkozott, amikor becsmérelte és a közterületek átnevezése kapcsán nácinak titulálta Wass Albert erdélyi magyar írót. „A Wass Albert térnek például nem nagyon örülök, megmondom őszintén. Tehát a Széll Kálmán legalább nem volt, hogy mondjam, náci vagy náci kollaboráns. Wass Albert írói munkájának minősége nem írja felül a politikai támadhatóságát.” Emlékezetes, Karácsony volt az, aki februárban arról beszélt, Gyöngyösi Márton (Jobbik) azon korábbi javaslata, miszerint listázni kéne a zsidó származású képviselőket, „önmagában nem nácizmus”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.