Édesanyáktól kapott rendkívül pozitív visszaigazolást a kormány családpolitikája

Az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett családvédelmi akcióterv hét pontjából átlagosan hattal értenek egyet a kisgyermekes édesanyák – hívta fel rá a figyelmet Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke az intézet friss közvélemény-kutatására hivatkozva. A legnépszerűbb intézkedés-tervezetek a csok, a bölcsődei férőhelyek bővítése, valamint az autóvásárlási program.

Forrás: ECHO TV2019. 02. 20. 12:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KINCS ötszáz, öt év alatti gyereket nevelő édesanyát kérdezett meg reprezentatív közvélemény-kutatása során. Fűrész Tünde ismertetése szerint az anyák egy-két intézkedésre mondták azt, hogy a jövőben igénybe vennék. Velkovics Vilmos műsorvezető felvetésére, hogy a családok hajlandók-e korábban gyermeket, vagy újabb gyermeket vállalni a családvédelmi program hatására, a KINCS elnöke elmondta, a közvélemény-kutatás során kiderült, nagyon nagy arányban terveznek úgy az édesanyák, hogy öt éven belül bővüljön a család.

Az egygyermekesek 71 százaléka, a kétgyermekesek 36 százaléka, sőt a háromgyermekesek 18 százaléka is úgy nyilatkozott, elképzelhetőnek tartja, hogy a következő öt évben újabb gyermeknek ad életet – ismertette Fűrész Tünde. Az intézet elnöke szerint valóban azt látni, hogy a családvédelmi csomag hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb és több gyermek szülessen a családokba. Fűrész Tünde a csokkal kapcsolatban megjegyezte, minden harmadik válaszadó élne a lehetőséggel és sokan gondolkoznak abban, hogy igénybe is veszik.

2010 óta több gyermek született, annak ellenére, hogy van az úgynevezett negatív Ratkó-hatás, vagyis jóval kevesebb a szülőképes korban lévő nő. Azt, hogy ezt a nagyon erős negatív hatást sikerült kompenzálni, az mindenképpen egy olyan eredmény, amire igenis büszkék lehetünk – emelte ki az intézet elnöke. Arra a felvetésre, hogy itthon és külföldön is kapott kritikát az akcióterv Fürész Tünde elmondta, a magyar családpolitikában benne van a stabilitás, célzott és rugalmas is.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.