Eger lett az új Göd

Kísértetiesen megismétlődik a szivárványos koalíció szétesését hozó gödi ellenzéki cirkusz Eger városában is. Mindkét polgármesterrel korábbi támogatóik fordultak szembe, mindkétszer a városvezetők számukra elfogadhatatlan egyszemélyi, semmibe beleszólást nem engedő, kompromisszumképtelen polgármesterkedése miatt.

Szemán László János - Kerékgyártó György
2020. 11. 03. 5:50
null
20200130 Eger fotó: Huszár Márk Martin HM - Heves Megyei Hírlap Két világkupa támogatásáról döntött az egri közgyűlés. képen: Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) Eger Megyei Jogú Város polgármestere Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eger az új Göd, jelenthetjük ki a napokban történtek miatt. Egerben Mirkóczki Ádám exjobbikos polgármester elvesztette többségi uralmát az önkormányzatban, miután két korábbi támogatója is kilépett a frakciójából. Gyakorlatilag ugyanaz történt Egerben, mint korábban Gödön. Szétesett a szivárványos koalíció a városvezetők kompromisszumképtelensége miatt, ami elfogadhatatlannak bizonyult több önkormányzati képviselő számára is.

Ám mielőtt részletesen megvizsgálnánk, mi is okozta a Mirkóczki egyszemélyi törekvéseinek gátat vető koalíciószakadást, és összevetnénk a történteket a gödi momentumos Balogh Csaba hatalmának letörésével, nézzük a legfrissebb egri botrányt.

– A kormányhivatalhoz fordul a közgyűlés egyik legutóbbi döntése miatt az egri Fidesz–KDNP-frakció – jelentette be videóüzenetében Oroján Sándor frakcióvezető. A kormánypártiak a hatósági főosztályon törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek, mivel a polgármester a kormánnyal megkötött megállapodás ellenére állított új jelöltet a színház élére, és ezzel szerződést szegett.

 

Nem számít a megállapodás?

Az egri városi teátrumot együtt működteti az önkormányzat és az Emmin keresztül a kormányzat, a hozzájárulás ötven-ötven százalék. Az igazgató kinevezéséről egy szakmai bizottság dönt, amely már elfogadta az eddigi direktor, Blaskó Balázs személyét a következő ciklusra. Erről született megállapodás, amelyet az önkormányzat részéről Mirkóczki, a minisztérium részéről Kásler Miklós írt alá. Az október végi közgyűlésre készülve azonban a polgármester bejelentette, hogy mégsem támogatja Blaskót, új jelöltet állít, a miskolci színház művészét, Szőcs Arturt. A szivárványos többségű közgyűlés, semmibe véve a szakmai bizottság döntését és az aláírt megállapodást, mellette voksolt. Oroján Sándor szerint a közgyűlés döntése a kormány és az önkormányzat között kötött szerződés megszegése így törvényszegés is. Eredménye pedig az lehet, hogy a kormány megvonja a Gárdonyi Géza Színháznak járó társműködtetői hozzájárulását, mintegy háromszázmillió forintot, ami munkahelyek elvesztését és a színház színvonalának esését eredményezheti.

Az egri polgármester egyszemélyes rendszere szétver mindent maga körül
Fotó: Archív/Heves Megyei Hírlap

Az exjobbikos Mirkóczki Ádám egyszemélyes döntései már a vele egy frakcióban ülőknek is vállalhatatlanok, pénteken ketten ki is váltak a politikai közösségből. Ezzel a volt jobbikos pártszóvivő vezette többség megszűnt az egri önkormányzati testületben. A momentumos Keresztes Zoltán és a korábban LMP-s, jelenleg független Komlósi Csaba lépett ki az eddig többséget alkotó városvezető frakcióból. Komlósi Csaba részletesen indokolta is a döntését a közösségi oldalán. Komlósi érveléséből a gödi momentumos városvezető, Balogh Csaba autokrata vezetési stílusára emlékeztetően köszön vissza Mirkóczki Ádám elképzelése a „demokrata” városvezetésről.

Mirkóczki nem kíváncsi másra

Komlósi azt írja: már az új közgyűlés működésének első időszakában felszínre kerültek a problémák. Gyorsan kiderült, hogy az új polgármesternek teljesen más elképzelései vannak a városvezetésről.

„Nem akar elfogadni semmiféle belső kontrollt, nem kíváncsi a sajátjától eltérő szempontokra, véleményekre. Az első komolyabb feszültség a 2020-as költségvetéssel kapcsolatos egyeztetések elmaradása miatt keletkezett, de sorolhatnám azokat a kisebb és nagyobb horderejű későbbi döntéseket, bejelentéseket, amelyek mindenféle egyeztetés nélkül történtek, és amelyek a rendkívüli jogrend idején sokasodtak meg. Ilyen volt pl. az alpolgármesterek cseréje, az új cégvezetők kinevezése vagy a rendkívüli jogrend utolsó napján kiadott SZMSZ-módosítás, de nemrégiben is a tévéből tudtam meg, hogy mit gondol »Eger« a Szabad városok helyi népszavazási kezdeményezéséről, és még sorolhatnám” – panaszolja kilépését követően Komlósi.

Hozzátette: folyamatosan kész tények elé lettek állítva, utólag értesültek döntésekről, amelyek szerinte sokszor átgondolatlanok voltak vagy pusztán kommunikációs célokat szolgáltak, miközben az az elvárás is megfogalmazódott, hogy az egyeztetések nélkül hozott döntéseket a koalíciós képviselők a közgyűlésben, a város nyilvánossága előtt teljes mellszélességgel képviseljék.

életképtelen összefogás

Egyre több önkormányzat működése, illetve nem működése bizonyítja, hogy a szivárványos koalíció, azaz az összes ellenzéki párt szövetsége életképtelen. Tipikus példája volt ennek a gödi önkormányzat, illetve a momentumos Balogh Csaba polgármesteri működése. Baloghot a megválasztásakor még teljes mellszélességgel támogató szövetségesei fékezték meg, miután alkalmatlannak minősítették emberileg és szakmailag a polgármesteri tisztségre. Göd annyival jár előrébb, mint Eger, hogy a Duna menti városban két fegyelmiben is elmarasztalták a momentumos polgármestert megrovásban, illetve hat hónapra tízszázalékos javadalmazásmegvonásban részesítve őt. Szeptember elején kapta megrovását Balogh Csaba. A második fegyelmi megállapításait pedig Göd város hivatalos internetes oldalán olvashatjuk itt és itt, a honlapra október 1-jén felrakott szakvélemények szerint a polgármester sorozatosan törvényeket, előírásokat, szabályzatokat szegett meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.