Egy apró mozzanat elég ahhoz, hogy a szír menekültek meginduljanak

A Törökországban lévő csaknem 4 millió szír menekült párhuzamos társadalmat alakított ki, ezért is fontos a török kormánynak a menekültek visszatérése szülőföldjükre – jelentette ki Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A szakember ugyanakkor kifejtette: a szír rezsim azért támogatja a török katonai műveletet, mert szüksége van az országnak a külföldre menekült értelmiségre.

Forrás: Hír TV2019. 10. 17. 15:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió határaként Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a Törökországban lévő szír menekültek a szülőföldjükre térjenek vissza, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a balatonalmádi kihelyezett frakcióülésen.

Az a magyar nemzeti érdek, hogy a törökök ne azt a döntést hozzák, hogy Európába nyitják meg a kapukat, hanem azt a döntést hozzák, hogy ezeket az embereket vigyék vissza Szíriába. Ezért én az Európai Uniónak is azt javaslom, hogy persze, lehet bírálni a törököket, de végső soron nekünk inkább pénzt kellene adni Törökország számára, hogy megépíthesse Szíria területén azokat a városokat, ahová visszaviheti a Törökországba átmenekült szíreket, ellenkező esetben ezek az emberek Európában fognak kikötni. Magyarország helyzete más, mint az Unió összes többi állama, ők nem szomszédosak a migráció balkáni útvonalával, ők biztonságban vannak, hiszen mi védjük őket, de mi határország vagyunk, az, ami most történik Szíriában az pillanatok alatt következményekkel járhat Magyarországra nézve

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott exkluzív interjújában.

Mennyire valós az a veszély, amivel riogatnak, hogy amennyiben Európa elítéli Törökországnak ezt az agresszív fellépését akkor Erdogan elnök ráengedheti Európára ezt a bizonyos 2-3 millió menekültet? – kérdezte Velkovics Vilmos.

Erdogan elnöknek ez a 3,6 millió szíriai menekült nagyon sok pénzébe kerül és ezek a szíriaiak ott, ahol megtelepedtek kialakítottak saját, párhuzamos társadalmakat. Saját kávézóik vannak, saját üzleteik, teaházaik. A török-arab viszony egy terhelt viszony az első világháború óta, nem annyira baráti, de mivel mindkettő általában szunnita ezért testvérnek tekintik egymást. A török elnöktől nem lenne váratlan, ha egy kicsit lazítana a szigoron, mondjuk a tengeri ellenőrzésen és akkor elindulna, nem 3,6 millió ember, de jelzés értékűen így is jönnek át. Az, hogy elengedne-e ennyi embert vagy annyit amennyi jönni akarna, azt nem tudom megmondani, de egy apró mozzanat elég arra, hogy ezek az emberek meginduljanak

-válaszolt Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.