Egy családanya jelenti a spanyol karanténból

Egy hete került egyik óráról a másikra vesztegzár alá Dél-Spanyolországban Berczelly Réka és családja. Azóta csak bevásárolni vagy kutyát sétáltatni mehetnek ki a házukból. A gyerekek online tanulnak, és most legalább arra is van idő, hogy alaposabban elmélyüljenek a magyar nyelvtan szabályaiban. A fiatalasszony beszámolója tényszerű, ám optimista. Tudja, tudják, hogy a vesztegzár értük is van.

2020. 03. 21. 8:47
null
Esteponában komolyan veszik a vesztegzárat, kiürültek az utcák Fotó: EKATERINA CHUYKO Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Dél-Spanyolországban, Esteponában élek a családommal. Európa második legnagyobb poklában. Itt már­cius 13-án volt az utolsó tanítási nap az iskolákban, és már másnap kihirdették a kijárási tilalmat – kezdi a beszámolót Berczelly Réka, akit nem rázott meg, hogy nem volt átmenet, nem volt idejük megszokni a gondolatot, nem volt idejük sopánkodni, hogy jaj, most mi lesz velünk. Egyik napról a másikra megszűnt a mozgásterük, megváltozott az életük. Ennek ellenére úgy véli: ennél jobb megoldást el sem tud képzelni. Szerinte ebben a helyzetben, amelyben most világszerte élünk, az embereknek az kell, hogy megmondják, mit kell tenniük, nem pedig kérni kell, hogy legyenek szívesek otthon maradni.

Amíg nem volt végleges a helyzet, idegesen bújták a híreket, találgatták, vajon mire kell számítani. Ahogy a fia­talasszony fogalmaz: féltek az ismeretlentől. Azóta viszont nyugodtan ülnek otthon, naponta egyszer rápillantanak a tévére, hogy mi történik, a Facebookot pedig szinte már ki sem nyitják – ad receptet a stresszmentességre a családanya, aki tovább bővíti a rossz helyzetből kihozható pozitívumok sorát.

– Egy hete élünk így, és elmondhatom, egyáltalán nem rossz. A két lányunk reggel 9-től délután 3-ig a Google Classroomban van, azaz online felületen tanul. Nem nekem kell játszanom a tanár nénit és lenyomnom a torkukon az anyagot, ezt ugyanúgy megteszi az iskola, mint amikor még fizikailag is ott voltak. A kijárási tilalom előnye, hogy most jobban tudunk haladni a magyar tananyaggal, több időnk van rá. Amikor fél ötkor hazajöttek az iskolából, a hátuk közepére kívántak engem és a magyar helyesírás szabályait vagy épp a Toldi valamelyik versszakát. Most elolvassák a magyar kötelezőket is. Engem is egy csomó könyv vár a polcon, amire eddig nem volt idő – meséli az asszony.

Esteponában komolyan veszik a vesztegzárat, kiürültek az utcák
Fotó: 123RF

Nagyon fontos, emeli ki Berczelly Réka, hogy Esteponában a kijárási tilalom azt jelenti, nem mennek ki az ajtón. Csakis boltba. Az üzletekben bőven van áru, gumikesztyűt osztogatnak a bejáratnál és folyamatosan fertőtlenítenek. A pénztáraknál a padlón matricák jelzik a kötelező távolságot. Minden sarkon rendőr áll – folytatja a beszámolót az asszony –, keményen betartatják a kijárási tilalom ­szabályait, büntetnek, és az emberek valóban otthon vannak. Az utcák, a part üres.

– Itt, Spanyolországban minden este nyolc órakor az emberek kiállnak az ablakba, és egy percig tapsolnak, így tisztelegve azon embertársaink előtt, akik most a „frontvonalban harcolnak” – oszt meg egy megható mozzanatot Réka, aki úgy tudja, második körben április 20-ig meghosszabbítják a kijárási tilalmat, tehát még a vesztegzár elején tartanak.

A magyar családanya nem aggódik, azt mondja, rengeteg terve van. – Bele kell ásnom magam a vegetáriánus konyha rejtelmeibe, hiszen a nagyobb lányom – mikor, ha nem most?– kitalálta, hogy vega lesz. A tavaszi fogyókúrára is sokkal könnyebb odafigyelni, hogy itthon vagyok, és az online Tabata-edzésre is van időm, csak a laptopot kell bekapcsolnom, míg a szabadságom idején gyakran közbejött valami. Végre a „Gazdálkodj okosan!”-t is van idő végigjátszani. Még soha senki nem nyert, mert idő hiányában feladtuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.