Egy házaspárt temettek el elsőként a dunai hajóbaleset áldozatai közül

Újabb holttestet találtak szombaton Százhalombattánál, a rendőrség közlése szerint a nő szintén az elsüllyedt Hableány utasa volt. A hajóbaleset áldozatai közül még nyolc embert keresnek, köztük egy magyart. A búvárok a pünkösdi hétvégén is dolgoztak, az áldozatok felkutatása mellett befejeződött a hajóroncs kiemelésének előkészítése is. A Viking Sigyn kapitánya továbbra sem tett vallomást.

2019. 06. 11. 5:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hableány kiemelésének előkészületei a pünkösdi hétvégén sem álltak meg, a szakemberek egymást váltva merültek a hajóroncshoz.

– A négy emelőheveder a hajó alatt van, az ellenőrzésük is megtörtént, már a megfelelő pontokon helyezkednek el – közölte tegnap Jasenszky Nándor. A Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője tegnap este az M1-en bejelentette, kedd hajnalban megkezdik a kiemlést.

– Bármi megtörténhet, egy hetvenéves hajótestről van szó, nem tudni, milyen mechanikai sérüléseket szerzett a baleset során – tette hozzá.

Tegnap a Clark Ádám daru is elfoglalta végleges pozícióját a kiemeléshez; a művelet részletes forgatókönyvét már összeállították, a roncs összes ablakát és nyílását lezárták.

– Először egy lassú emelési eljárás lesz, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ez a legkritikusabb – magyarázta Jasenszky Nándor. Tájékoztatása szerint ezt a műveletet a Fővárosi Tűzoltóság búvárai végzik majd el. Ezután vizsgálják át a vízfelszín felett a hajótestet. Végül a daru a roncsot egy bárkára teszi majd, hogy elszállítható legyen, ezután már a bűnügyi nyomozás tárgya lesz – részletezte.

Vasárnap a József utcai baptista gyülekezetben tartottak istentiszteletet az elhunytak emlékére
Fotó: Mirkó István

A Pintér Sándor által felállított hatvanfős nyomozócsoport folyamatosan elemzi a különböző adatbázisokból származó adatokat, 16 térfigyelő kamera felvételeit, illetve az állampolgároktól származó, a rendőrségnek átadott videó- és kamerafelvételeket. A balesettel összefüggésben 230 embert kérdeztek ki, további 66 embert pedig tanúként hallgattak meg. A nyomozók lefoglalták a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, továbbá a hajóvezető telekommunikációs eszközeit is – részletezte a hatóság. Utóbbi azért fontos, mert a Viking Sigyn kapitánya a baleset után adatokat törölt a telefonjáról. Az ügyészség szerint ez megnehezítheti, illetve meghiúsíthatja a bizonyítást. A tragédia feltárását az is lassítja, hogy a hajóskapitány továbbra sem tett vallomást.

A felszínen is zajlik a mentés: helikoptereket, drónokat és speciálisan kiképzett keresőkutyákat is bevetnek. Vélhetően emiatt a Duna érintett szakaszán légtérkorlátozás van érvényben egészen vasárnap éjfélig. A TEK közlése szerint és a weboldalán elérhető térkép értelmében az Árpád hídtól északra egy kilométerre kezdődik és egészen Paksig tart a korlátozás a Dunától keletre és nyugatra változó, átlagosan 2-2 kilométer szélességben. A tilalom idején a drónnal végzett repülés is tilos.

Vasárnap délelőtt a budapesti József utcai baptista gyülekezetben tartottak istentiszteletet a hajóbalesetben elhunytak emlékére. A szertartáson részt vettek nagykövetségi küldöttek és az elhunytak hozzátartozói is. A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülései szerint a tragédia négy áldozatának hamvaival a napokban tértek haza a hozzátartozóik Szöulba, egy házaspárt már el is temettek.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Mindössze hét utast sikerült kimenteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.